Ексклюзиви
понеділок, 17 березня 2014 14:03

Путін хоче перетворити Україну на федерацію - Карасьов

Путін хоче перетворити Україну на федерацію - Карасьов
фото: argumentua.com

Президент Росії Володимир Путін розробляє сценарій по федералізації України. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Путін хоче змінити дизайн країни — з унітарної на федеративну. Хоче бачити південно-східну та західну федерації. При чому схід України береться під м'яку опіку Росії, в тому числі й промислові активи. А Захід - західну Україну. Це буде варіант автономії, як був донедавна у Криму. Для цього Росія може ініціювати якусь міжнародну конференцію по Україні, підписати новий федеративний договір на базі нового конституційного процесу, дати гарантії територіальної цілісності нашої країни. Це сценарій ольстерізації. Ольстер поділений на дев'ять графств. Шість з них входять до Північної Ірландії, а інші є частиною Республіки Ірландії", - зазначив політолог.

За його словами, Росія застосовуватиме модель керованого конфлікту, аби вийти на процес ольстерізації.

"Аби змусити центральну владу та еліту на федералізований дизайн України. Частково ми вже бачимо цей процес. Висловилися два потужних геополітичних мислителі - американський політолог Збігнєв Бзежинський та держсекретар США Джон Керрі. Заявили про нейтралітет України в обмін на територіальні гарантії від Росії і західних партнерів. Раніше вони казали про вступ України до НАТО. Керрі заявив, що вони згодні з планом російського міністра закордонних справ Лаврова. Щоб в рамках нового конституційного процесу вибудувати фактично нову державу й, можливо, заморозити статус Криму — без його входження в Росію. Кремль це пообіцяє, але паралельно розхитуватиме українську місцеву владу, олігархів, державність, яка утворилася після 1991 року. Таким чином Путін зможе отримати частину контролю над Україною. Завойовувати всю країну і вводити війська — на це не піде. Економічно це вкрай невигідно, бо тоді Захід оголосить війну Путіну, яку той не витримає", - наголосив Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче перетворити Україну на федерацію - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути