вівторок, 20 травня 2014 13:20

Путін в розпачі хоче продати газ Китаю - ЗМІ

Путін в розпачі хоче продати газ Китаю - ЗМІ
Фото: ria.ru

На фоні агресії Росії проти України і можливої відмови Європи від російського газу Володимир Путін намагається продати російське паливо Китаю. Однак це не врятує економіку Росії, а від угоди виграє Пекін.

Про це сьогодні пише Foreign Policy, - повідомляє "ТСН"

Видання нагадує, що "Газпром" і China National petroleum Corp готуються підписати контракт про поставки газу з Росії на 30 років. Для цього потрібно ще збудувати газопровід між країнами, який коштуватиме близько 80 мільярдів доларів. Але на перший погляд, угода з Пекіном може врятувати бюджет Москви, гарантуючи надходження у випадку, якщо Європа відмовиться від російської енергії.

Китай хоче диверсифікувати поставки газу з Близького Сходу, оскільки в США у дипломатичних колах обговорюють стратегію позбавлення Китаю енергії у випадку конфлікту між країнами. Поряд з цим, Пекін згоден платити значно меншу ціна на газ, ніж зараз Росії платить Європа. Китайська сторона це пояснює готовністю збудувати всю необхідну для угоди інфраструктуру, на яку в Москви грошей немає.

Москва ж у свою чергу не зможе повною мірою наповнити свій бюджет за рахунок угоди з Китаєм, враховуючи занадто низьку ціну в 392 доларів за тисячу кубометрів, яку в "Газпромі" вважають нерентабельною і наполягають на ціні близько 468 доларів.

"На відміну від Москви, в Пекіна є вибір. "Шельфова революція" в розпалі, і Азійсько-Тихоокеанському регіоні тон задають споживачі, доки світові постачальники намагаються пробитися на цей ринок. Якщо Росія буде довго думати над ціною, Китай може задовольнити свої потреби в іншому місці", - йдеться в статті.

"Навіть якщо Путіну вдасться підписати з китайцями контракт про поставки російського газу, причин відкривати шампанське в Москви буде не так багато. Цю угоду неможна назвати порятунком для країни, чиї відносили з Заходом стрімко псуються. Це реально необхідний крок відчаю Росії підтримати економіку, яка похитнулася", - пише видання.

Зараз ви читаєте новину «Путін в розпачі хоче продати газ Китаю - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути