Ексклюзиви
понеділок, 03 березня 2014 13:44

Путін програв контроль над Україною, тому ставитиме на федералізацію - політолог

Путін програв контроль над Україною, тому ставитиме на федералізацію - політолог

Президент РФ Володимир Путін провалив план отримання всієї України під свій контроль.

Про це у коментарі Gazeta.ua наголосив професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

За словами експерта, для Путіна завданням-максимум було отримання всієї України під контролем.

"Для цього йому був потрібен послаблений Янукович, замараний кров'ю, який іде на поклон. І ми бачимо, що цей план не спрацьовує", - зауважив політолог.

Науковець додав, що президент РФ не думав зупинятися на окупації Криму, адже хотів втілити сценарій розколу України. Але цей сценарій не спрацьовує теж.

"Тому я не виключаю того, що Путін буде використовувати, зокрема, ситуацію в Криму, для спроби запровадити разючу федералізацію", - додав професор політології.

Експерт заявив, що наразі президент РФ вже програв на міжнародному рівні.

"Він показав всьому світу, що він є ірраціональний диктатор, який не дотримується жодних міжнародних норм. Його дії схожі на дії Саддама Хусейна щодо Кувейту", - зазначив Гарань.

"Жодна цивілізована країна цього не визнає (військове втручання - ред.). І більше того, є фактор кримських татар. Увага світу до цього буде привернута постійно. Адже, це їхня Батьківщина і інформація про неможливість повторення геноциду кримських татар буде лунати по всьому світу. Це буде теж створювати певні проблеми для Путіна, навіть якщо при владі в Криму буде маріонетковий режим, який поставлений на російських багнетах", - зауважив науковець.

На думку експерта зараз Путіна "виграє" лише за рахунок спекуляцій на шовіністичних настроях всередині Росії.

"Він хоче показати себе великими діячем - збирачем російських земель", - додав політолог.

У свою чергу, як відмітив експерт, зараз політиці Путіна можна протидіяти єдністю українського суспільства і політикуму. При чому, це мають продемонструвати українці, які стояли по різні боки барикад Майдану.

Крім того Гарань відмітив, що у сьогоднішніх умовах є дуже важливим і те, що українські олігархи висловлюються на користь територіальної цілісності країни і навіть йдуть на державну службу.

Разом з тим науковець у питанні критики української влади вважає, що потрібно утримуватися від категоричності і спиратися на конструктив.

"Звісно, ми можемо висловити претензії силовикам, що вони не не зловили Януковича. Що вони не виробили сценарій протидії російській агресії в Криму. А хто мав виробити цей сценарій, якщо силові структури насправді розвалені і там діють російські агенти впливу? Ми ж пам'ятаємо, хто очолював СБУ і Міноборони - це російські агенти впливу. Ми маємо розуміти обмеженість ресурсів нової влади", - зазначив політолог.

"До мене постійно телефонують друзі і кажуть: "Ми готові їхати в Крим. Ми готові захищати". Цього зараз не потрібно робити, адже має бути дуже зважена стриманість і прагматизм. Нам треба навести порядок в країні в цілому. Якщо ми наведемо порядок і підемо шляхом стабілізації і європейської інтеграції, то це буде найкраще свідчення для Криму, в якому напрямку рухатися", - резюмував Гарань.

Зараз ви читаєте новину «Путін програв контроль над Україною, тому ставитиме на федералізацію - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути