Ексклюзиви
середа, 09 березня 2022 15:33

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін посилає сигнали Зеленському" - експерт

"Путін посилає сигнали Зеленському" - експерт
Путін послідовно тисне на білоруського президента, наголошує Олександр Сушко. Фото: фонд "Відродження"

Президент Росії Володимир Путін погрожує очільнику Білорусі Олександру Лукашенку та його родині, щоб втягнути у війну проти України. Вторгнення білоруської армії в Україну стане кінцем режиму Лукашенка. Про це Gazeta.ua розповів Олександр Сушко, директор Центру миру, конверсій і зовнішньої політики.

"Путін погрожує життю Лукашенка, щоб втягнути Білорусь у війну. Тут йдеться вже не про пропозиції. Путін оперує тим, хто виживе, а хто може загинути. Погрожує сім'ям. Так було з Януковичем. Такі сигнали зараз передає Зеленському. І Лукашенку так само говорить", - додає Сушко.

Путін послідовно тисне на білоруського президента, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Переговори із Росією потрібні Україні для кількох цілей" - дипломат

"Сам Лукашенко не хоче воювати. Але наскільки довго може утримуватися - це питання. За всіма ознаками Білорусь вже є учасником воєнного конфлікту. З її території відбувається наступ військ, з її аеродромів злітають літаки. Але участь у війні військовослужбовців Білорусі має обмежений характер. Існує інформація, що морально-психологічний стан у них такий, що неможливо розраховувати на їхню участь у війні. Але заспокоюватися не варто. Бо залежність Лукашенка від Путіна є колосальною", - говорить Сушко.

Залишається велика ймовірність, що білоруські війська можуть увійти на територію України, каже він.

"Ситуація залишається пограничною. Лукашенка стримує від цього кроку лише те, що не сприймуть у суспільстві та армії. Це може стати кінцем його режиму навіть швидше, ніж завалиться режим Путіна. Це не його війна - він маріонетка", - наголошує Сушко.

Керівництво Білорусі готується до можливої широкомасштабної участі збройних сил своєї країни у війні проти України на боці російських окупантів. Про це повідомив Генштаб ЗСУ. Однак морально-психологічний стан особового складу є вкрай низьким. Більшість військовослужбовців поінформована про майбутні дії та не бажає воювати на боці ЗС РФ, зауважили у Генштабі.

Зараз ви читаєте новину «"Путін посилає сигнали Зеленському" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути