середа, 20 червня 2018 11:06

Путін піде з посади президента 2024 року. Але влади не віддасть - Олександр Кушнарь

Головна мета Заходу - російських олігархів розвести з Кремлем.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів російський журналіст Олександр Кушнарь.

2013-го в Хабаровську він із колегою Олегом Потапенком відкрив інтернет-видання "Амурбург". 2015 року обидва емігрували через тиск влади. Потапенко - в США, Кушнарь із сім'єю - в Литву. "На Далекому Сході, від Сибіру до Уралу ми транслювали позицію, яка розходилася з офіційною", - говорить він. У Литві створив інформаційне агентство Newsader.

Нещодавно американський президент Дональд Трамп заявив, що Росію треба повернути до складу G7. Мовляв, із Путіним можна обговорювати рішення світових проблем, зокрема й українське питання.

- Ця заява - пустий звук навіть для самого Трампа. Він використовує таку риторику не для досягнення мети, а як переговорний інструмент зі своїми союзниками. Останніх сприймає як торговельних контрагентів, з якими необхідно укласти хорошу угоду. Щоб вибити з партнерів вигідні умови для такої угоди, Трамп змушує їх нервувати.

Насправді він і всі інші знають: путінська Росія не повернеться в "Сімку", тому що для цього потрібен консенсус усіх лідерів G7, а його не буде.

Услід за російським олігархом Олегом Дерипаскою проблеми виникли в Романа Абрамовича. Не дочекавшись нової британської візи, він отримав громадянство Ізраїлю і переїхав туди жити. Захід вирішив давити російських олігархів - гаманців Путіна?

- До Заходу поступово приходить істинне розуміння того, що слід протидіяти тому самому брудному трильйону російських грошей, який упродовж останніх 20-30 років обертається в його економіці.

Сучасний світ розділений надвоє. Одна частина - це так званий Захід, де фінансові потоки обертаються відповідно до правил. Друга частина - це країни, де гроші за визначенням є брудними. Там або немає законодавства, як такого, або воно є, але погано функціонує. Насамперед це Росія. Певною мірою Китай, який веде доволі чорну гру в низці напрямків. Наприклад, в Африці китайці купують цілі уряди.

Ось цей другий світ формує колосальні грошові потоки, які з'єднуються із західною економікою. Адже економіка сучасного світу глобальна, в ній немає меж. Украй важко розібрати, де закінчуються брудні гроші й починаються чисті.

Тобто Захід постраждав через те, що відкрив двері російським брудним грошам?

- Так. Частиною його системи стала Росія, яка є одним із найбільших джерел формування коштів, зароблених нелегально. Ці гроші увійшли до західної економіки й добряче її розігріли. Зараз якщо цей трильйон звідти різко забрати, постраждає величезна кількість західних обивателів.

Росія є одним із найбільших джерел формування коштів, зароблених нелегально. Якщо цей трильйон різко прибрати із західної економіки, може обвалитися весь каркас

Виник би ефект доміно. В цьому випадку західні економіки могли втратити не один трильйон доларів, а удвічі-втричі більше. Обвалився б увесь каркас сучасної глобальної економіки.

З цієї причини західні уряди так довго заплющували очі на російські брудні гроші. Далі це неможливо. Останньою краплею в агресивній поведінці Росії стало отруєння Скрипалів. Мабуть, у Британії вирішили безпосередньо взятися за російські гроші.

Але немає серйозних санкцій проти власне грошей.

- Так, санкцій проти грошей немає. Як і проти олігархів і великих капіталів. Але в останні місяці ця тема почала активно розкручуватися. Американці в квітні запровадили санкції проти 24 російських бізнесменів і низки російських компаній. Таким чином "вирізували" Олега Дерипаску (акції компанії "Русал", яка належала йому, впали майже на 29% за один день. - Gazeta.ua). А це 1 відсоток брудних російських грошей. Після цього російські гроші добряче обвалилися. Так, частково вони відігралися, але лише частково. Навіть, незважаючи на те, що нафта піднялася до 80 доларів, рубль ослаб. Зараз він коштує 62 за долар. Що буде, коли ціна на нафту знову впаде? А вона впаде, поза сумнівом.

Навіть вилучення одного олігарха із цієї системи привело до серйозних наслідків. А якщо видалять двох-трьох і виріжуть 10-15 мільярдів доларів із західної економіки? Звичайно, вона теж постраждає. Але тут вже питання стоїть так: або довгостроковий і стабільний розвиток політико-правових систем Заходу, але з певною жертвою прямо зараз. Або ж миттєва вигода, але з перспективою того, що поступово західна демократія гинутиме під тиском брудних грошей із Росії, Ірану, Китаю.

Тепер до цього процесу фільтрування грошового потоку з Росії почала долучатися Британія.

Автор: фото надані Олександром Кушнарем
  “Сучасний світ розділений надвоє. Одна частина - це так званий Захід, де фінансові потоки обертаються відповідно до правил. Друга частина - це країни, де гроші за визначенням є брудними. Насамперед це Росія”, - говорить Олександр Кушнар
“Сучасний світ розділений надвоє. Одна частина - це так званий Захід, де фінансові потоки обертаються відповідно до правил. Друга частина - це країни, де гроші за визначенням є брудними. Насамперед це Росія”, - говорить Олександр Кушнар

Чому британці взялися саме за Абрамовича?

- Беруть за абеткою. Поступово перевірятимуть усіх. Прем'єр Тереза Мей оголосила, що буде посилене законодавство з контролю за переміщенням великих фінансових капіталів з інших країн у Британію. Уважніше вивчатимуть заяви інвесторів на візи, походження їхніх коштів. Це дуже серйозно.

Хто ще може долучитися до ініціативи Великої Британії?

- США. Система діє таким чином: беруть олігарха, Дерипаску або Абрамовича, блокують, тим самим попереджаючи інших. Для них це питання: що ви готові зробити, щоб не стати наступним. Починають щось пропонувати натомість.

Головна мета Заходу, тих самих американців, - російських олігархів розвести з Кремлем. Аби той втратив фінансові джерела для реалізації своїх агресивних зовнішньополітичних амбіцій. Мета номер один - позбавити Кремль фінансової подушки і тим самим підкосити його оборонні проекти.

Петро Авен і Михайло Фрідман (російські бізнесмени. - Gazeta.ua) вечеряли у Вашингтоні з людьми, які розробляли рекомендації за списком санкцій, що закінчилися знищенням Дерипаски. Це означає, що Фрідман та Авен сигнал зрозуміли. Захід сподівається, що зрозуміють і інші.

Але все частіше європейські лідери говорять про деяке примирення з Росією, про те, що треба відміняти санкції, будувати "Північний потік".

- Це велика проблема і вона не має однозначного рішення. З погляду морально-політичних цінностей, "Північний потік-2" - однозначне зло. І для Європи, і для України. Це не економічний проект, а політичний. Таким чином намагаються зробити Європу залежнішою. Росія використовуватиме "Північний потік-2" для політичного впливу.

Але на що сподівається Німеччина, яка підтримує будівництво "Північного потоку"? Німці називають цей проект економічним. Я вважаю, Меркель говорить Росії наступне: якщо спробуєте політично впливати, то проблем із протидією не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині заговорили про відмову від "Північного потоку-2"

Наприклад, в Україні Росія зупинилася з багатьох причин. І на воєнному рівні отримала відсіч, і на економічному - санкції. У Берліні сподіваються, що зможуть зупинити різні партизанські дії Росії. Але де є можливість, європейці вестимуть із росіянами вигідну для них торгівлю. Бізнес.

Буде "Північний потік-2" чи ні, Європа все одно залежатиме від російського газу. І найближчим часом вона не збирається від нього відмовлятися. Ймовірно, в Європі сподіваються, що режим в Росії зміниться, а "Північний потік-2" стане суто економічним проектом.

Їм це вдасться?

- Я не знаю. Мені здається, що система почала зрушуватися. Але, як і раніше, Росія має економічний вплив через свої інструменти. Мафіозний російський капітал є у Чехії, Австрії, Угорщині.

Мафіозний російський капітал є у Чехії, Австрії, Угорщині

Нещодавно представили новий старий російський уряд. На своїх місцях залишилися Медведєв, Лавров, Шойгу. Путін оточує себе тільки перевіреними кадрами?

- Йдеться не про тоталітарний уряд, а про мафіозну групу. І як будь-яка, вона тримається купи і йде до кінця. Це підкреслює, якою мірою російський режим консервується і деградує. Фактично він існує вже упродовж 20 років. І люди в ньому не змінюються, а їх просто переставляють. Це свідчить про те, що жодних змін в їхній політиці не передбачається.

Це також видає страх Путіна і його найближчого оточення. Вони розуміють, що опинилися в ізоляції - не лише зовнішньо-, а й внутрішньополітичній. Настільки побоюються підриву у своїй правовій системі зсередини, що залишають вкрай вузьку групу осіб на ключових постах. Насправді це головна внутрішня загроза для режиму.

Система діє за принципом відбору гірших. Поруч із Путіним є тільки непрофесіонали, які не здатні планувати нічого більш ніж на півроку вперед. Рівень стратегічного планування вкрай низький. Професіонал легко може перехопити правління.

Поруч із Путіним є тільки непрофесіонали, які не здатні планувати нічого більш ніж на півроку вперед

Олексій Кудрін (російський економіст. - Gazeta.ua) - розбирається у галузі економіки. Але його поставили на слабку посаду голови Рахункової палати. У політичному сенсі він нічого не вирішує і не може вплинути на економічний розвиток. Економікою в Росії керують військові, вона підпорядкована інтересам оборонки. Всі інші фінансуються за залишковим принципом. Зокрема, і ключові для життя галузі: медицина й освіта.

Усе це показує лише глибину ізоляції й безвиході. І така консервація очікується на довгі роки. Видно, вони планують закінчити, як радянські геронтократи, які могли засідати на своїх місцях до 80 років.

Про це свідчить ініціатива Чеченського парламенту продовжити термін Путіну як президенту?

- Кадиров виконує функцію ту саму, що й Жиріновський та інші одіозні персонажі російської політики. Він перевіряє реакцію населення. Так, значна частина росіян цього хотіла б. Вони погодилися б і на російську монархію. Їм ці вибори не потрібні.

Путін залишиться центром ухвалення рішень, доки живий

Але цього не станеться. Формально Путін 2024-го піде з поста. Але залишиться фактичним лідером цього мафіозного угруповання. Він буде центром ухвалення рішень, доки живий. Чи доки від нього відсунуться ключові фігури. Це не олігархи. Ті є тільки гаманцем, а влади у них немає. Політику роблять силовики. Вони сидять у Кремлі, поряд із Путіним, але не мають активів за кордоном. І навіть якщо країна стане убогою й ізольованою, будуть при владі. На них вплив Заходу обмежений. Це чекістське угруповання продовжуватиме правити після 2024 року.

У такому випадку, що з Росією буде далі?

- Почнеться різка економічна деградація. Вже зараз зарплати в провінціях становлять 100-150 доларів. Смішні гроші. У Литві, яку вважають однією з найбідніших країн Європи, середня зарплата 400-500 євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невтішний прогноз - регіони Росії зубожіють через Кубок світу

Думаю, до 2035-го Росія втратить можливість експортувати нафту. Ресурсу, що добувається, вистачить тільки на покриття власних потреб. Буде спад до рівня 7 мільйонів барелів на добу. Зараз - 10-11. Це визначить повне руйнування російської економіки. Потрібно пам'ятати, що вона залежить від продажу ресурсів, які добуваються, на 80 відсотків. Коли Росія втратить можливість експортувати нафту, вона різко згорнеться.

Крім того, після 2024 року почнеться величезний відтік фахівців. У них немає перспектив. Людина не може реалізуватися в нинішній Росії. Вона шукає можливість виїхати. Готувати нові технологічні розробки буде нікому. Імпортозаміщення немає вже зараз. Навіть Кримський міст будували нідерландці.

Росія в другій половині 2020-2030-х почне поступово розвалюватися по національних межах. Насамперед відколюватимуться національні республіки. Це Кавказ

Перспективи вкрай безрадісні. Я бачу якнайглибшу кризу й руйнування держави в її нинішніх межах. Неможливо буде утримати регіони під контролем Москви. Росія в другій половині 2020-2030-х почне поступово розвалюватися по національних межах. Насамперед відколюватимуться національні республіки. Це Кавказ. Кадиров, який називає себе вірним піхотинцем Путіна, має тісні зв'язки з Об'єднаними Арабськими Еміратами. Хороша фінансова й політична підтримка арабських країн - хтозна, що станеться. Не виключаю, що сепаратистські рухи в тій же Чечні в потрібний момент отримають фінансування від арабів і спокійно відколються від Москви.

Те ж стосується й інших регіонів - Сибір, Далекий Схід. Не думаю, що вони захочуть залежати від слабкої Москви. Щонайменше, ми отримаємо конфедерацію. Москва однозначно втратить свій вплив.

Зараз ви читаєте новину «Путін піде з посади президента 2024 року. Але влади не віддасть - Олександр Кушнарь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути