середа, 09 квітня 2014 11:58

Провести псевдореферендум на Сході буде складніше - екс-нардеп

Провести псевдореферендум на Сході буде складніше - екс-нардеп
Тарас Чорновіл. Фото:ipress.ua

Зараз є два суб'єкти, які граються на лінії східноукраїнського фронту. Перший - Російська Федерація і силовий блок української влади. Другий - народ, мешканці Донбасу, які усім цим залякані.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів екс-нардеп, політик Тарас Чорновіл.

"Також є населення інших регіонів України, яке не буде спокійно дивитись на анексію Сходу. Військова присутність Росії на східних теренах країни викличе жорстку реакцію всього світу. Ми ж не знаємо, які переговори ведуться між Путіном і західними лідерами у зв'язку з сепаратистськими подіями в Україні", - заявив Чорновіл.

За словами політика, подальший сценарій залежатиме від того, дотиснуть Москву на Заході, чи не дотиснуть.

"У разі негативного розвитку подій Луганську та Донецьку області Росія анексує. Знову з'являться "зелені чоловічки". Частина тих, хто взяв в оточення держструктури, - кадрові російські військові, які уже давно знаходяться в Україні у великій кількості. Якщо не буде опору з боку українських силових структур, то російські військові зможуть провести аналогічний "кримський сценарій" уже на нових територіях", - впевнений екс-нардеп.

В Харківській, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях події розвиватимуться по-іншому. Харківська область входить в бізнесову сферу інтересів нової влади. Також тут відвертіші проукраїнські настрої. Провести такий же сценарій, як в Луганській та Донецькій області, на Харківщині буде набагато складніше, переконаний політик.

"В Авакова тут свої інтереси. Харківщина - не тільки його вотчина, але й бізнес-сфера. У разі небезпеки бій за Харків буде жорстким. В Одеській та Херсонській областях сильні українські та нейтральні настрої. Сепаратистські акції на цих територіях мали епізодичний характер. В Одесу для дестабілізації можуть завезти осіб із Придністров'я. Це може бути серйозна диверсійна робота. Для усіх цих дій потрібні кошти. Росія ніколи не жаліла гроші на подібні дії. Про роль олігархів у всій цій ситуації мені мало відомо, можливо, вони також виділяють якісь кошти. Псевдореферендум можна провести будь-де, але результати його можуть бути зовсім не позитивними для сепаратистів. Крім того, російські війська на ці території так легко не провести. Тут буде імітація народних опитувань, витягування з нафталіну Януковича. Також проголосять чергового народного губернатора і проситимуть в Росії захисту. Якби протистояння було тільки між Україною та Росією, то із східними областями можна було б попрощатись. Але є ще Захід і майбутні переговори", - резюмував Чорновіл.

Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що ситуація в трьох східних областях вирішитися протягом 48 годин.

Міністр зазначив, що у правоохоронців є два варіанти розвитку подій щодо врегулювання ситуації - шляхом переговорів і силові методи.

Зараз ви читаєте новину «Провести псевдореферендум на Сході буде складніше - екс-нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути