вівторок, 18 грудня 2018 13:44

Перевірка СБУ подвійного громадянства всіх держслужбовців - це профанація - Ніколаєнко

Перевірка СБУ подвійного громадянства всіх держслужбовців - це профанація - Ніколаєнко
Глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко вважає, що перевірити всіх держслужбовців на зв'язок з РФ оперативно неможливо. Фото: politeka.net

Заяви про те, що Служба безпеки України перевірить всіх держслужбовців на наявність подвійного громадянства, є профанацією. СБУ не здатна це зробити, заявляє глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко.

"Рівень порушень і часто відсутність покарань за такі порушення у вищому керівництві держави, включаючи силовий блок, депутатський корпус, виконавчу владу і аж до рівня президента настільки великий, що створює загальний фон, коли українці просто не вірять всім цим заявам.

У правовій державі, де переважає верховенство права, в тій же Південній Кореї, пан Семочко не тільки був би відсторонений від посади, а й заарештований протягом 12 годин. Я не вірю, що сьогоднішнє СБУ здатне перевірити всіх, кого їм доручив перевірити президент. Це буде велика профанація", - розповів Андрій Ніколаєнко в ефірі ObozTV.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для відкриття прозорого земельного ринку необхідно спочатку відновити довіру до влади - Ніколаєнко

За словами Ніколаєнка, перевірити всіх держслужбовців на зв'язок з РФ оперативно неможливо, адже на держслужбі в Україні - близько 200 тис. чоловік.

"Це при тому, що декларацій до державного реєстру за 2017 рік подано більше 800 тисяч. Але НАЗК до перевірки за рік планує лише 18 тисяч з них. Реально ж встигає перевірити ще менше - не більше половини із запланованого. Тобто ні технічних, ні фінансових можливостей для такої перевірки немає. Подібні перевірки повинні проводитися внутрішніми службами розвідки органів і не після того, як людину призначили, а ще до її зарахування на службу", - пояснив глава "Основи".

Реальною проблемою політик назвав те, що факти наявності у держслужбовців не тільки подвійного, а часом і потрійного громадянства, підроблених документів про отримання вищої освіти не розслідуються. А гучні доручення президента на адресу СБУ провести перевірку всіх держслужбовців, зазначає Андрій Ніколаєнко, більше схожі на пошук нових меседжів для передвиборної програми.

Петро Порошенко доручив контррозвідці перевірити державних службовців на предмет зв'язків з РФ. "У нас є велика кількість державних службовців у тому числі і в правоохоронних органах, які мають родичів в Криму. Я звернувся до голови СБУ Василя Грицака, щоб контррозвідка перевірила ці відомості державних службовців, поставивши в пріоритет правоохоронні та слідчі органи", - повідомив Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Перевірка СБУ подвійного громадянства всіх держслужбовців - це профанація - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути