субота, 22 вересня 2012 15:05

Протистояння схід-захід спровокували політики, але конфлікт таки є - Андрухович

Протистояння схід-захід спровокували політики, але конфлікт таки є - Андрухович
Юрій Андрухович. Фото: obozrevatel.com

Політики дуже серйозно нагнітали протистояння між Східною і Західною Україною.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив письменник Юрій Андрухович.

"Почали вони це з 2004 року, або трошки раніше. Саме з їхньою допомогою воно штучно розкрутилося уже до такого стану, в якому ми зараз перебуваємо. Але не можна заперечувати того, що конфлікт є. Базовий конфлікт самоусвідомлення на базі історії, мови, культурної орієнтації й цивілізаційної. Тобто "русскій мір" чи світове співтовариство", - сказав він.

За словами Андруховича, найпростіший спосіб об'єднати країну - успіхами футбольної збірної, але це не глибокі чинники об'єднання.

"Краще створити успішну державу зі щасливим суспільством — це був би найуспішніший шлях. Проте ми не можемо створити щасливе суспільство не розв'язавши конфлікт між сходом і заходом. Та всі можливості ще не вичерпані", - вважає він.

На думку письменника, на сьогоднішній день неможливо говорити про сприйняття сходом і Кримом УПА, і мовою наразі там також не заговорять.

"Там дуже серйозно на це впливає зовні Росія. Я дивлюся на це радше песимістично. Проте треба думати про збереження статусу кво і шукати інші точки дотику у позитиві. Спільні точки дотику є - однакова ненависть до ЖЕКів, однаково корумповане начальство, однаково знахабнілі мажори, які давлять усіх, але це усе на негативі, а треба на позитиві", - переконаний Андрухович.

Як сказав письменник, будь-яке роз'єднання — це трагічна дія.

"В якій частині України ви не запитаєте думку людей, то вони вам виступлять в 9 випадках з 10 за збереження держави в тих кордонах, в яких вона є. Відповідно треба якось намагатися робити щось, щоб зберегти те, що є. Але якоїсь такої позаукраїнської точки зору є дуже багато поглядів на нас зовні і люди просто питають: "Чого ви мучитеся так довго?". Це так ніби одні сусіди довго дивилися на нещасливий шлюб сусідів і казали: "Які ідіоти! Замість того, щоб розлучитися вони вже стільки років терзають серце і душу одне одного". Я просто за те, щоб така думка також мала право на існування, але я не закликаю до її втілення", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Протистояння схід-захід спровокували політики, але конфлікт таки є - Андрухович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути