Ексклюзиви
неділя, 08 вересня 2013 17:52

"Прийняли! Одноголосно! Повертаємося в Радянський союз!" - комуністи на стадіоні провели заборонений мітинг
29

Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич

 

У неділю о 10-й ранку вхід до стадіону "Спартак" у Києві перекритий залізними парканами. Біля огорожі чергують люди у вітровках з символікою Компартії України та люди в цивільному з раціями в руках - на територію стадіону пускають тільки за іменними перепустками та паспортом. Вхід до стадіону прикрашений банером "Всеукраїнський референдум за народною ініціативою", над трибунами висить розтяжка російською "Судьбу страны должен решать народ". З хвилини на хвилину тут мають розпочатися організовані комуністами збори громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму про вступ до Митного союзу. Акцію є нелегітимною - 2 вересня Окружний адміністративний суд Києва заборонив проводити збори стосовно проведення референдуму.

- Написано "народний референдум" - то чому не пускають народ? Що ви там приховуєте? - обурюється Василь Гретченко, ветеран зброєних сил. Його не пускають на захід, бо у нього немає перепустки - їх розповсюджували через районні і обласні партійні організації комуністів. - Я прийшов підтримати Симоненка і ідеї марксизму-ленінізму! А мене не пускають, говорять: "у вас немає партійного квитка"!

- Ні, не так - просто ви не є делегатом, - пояснює йому чоловік у вітровці "КПУ". Не представляється, - Тут сьогодні тільки члени установчих зборів. Стадіон ми орендували.

Так само не пускають і близько 20 журналістів, що прийшли висвітлити подію - на вході їм повідомляють, що для участі в заході необхідна акредитація, яку можна було замовити до четверга.

- Якщо ви не знали, що буде акредитація - то це ваші проблеми! - говорить представникам ЗМІ Петро Шелест, помічник Петра Симоненка. - Ми проводимо акцію спільно з "Українським вибором", але журналістів "вибору" теж не пустили, бо акредитації в них не було.

- Незнання закону не звільняє від відповідальності! - додає Володимир Пустовойтов, завідуючий ідеологічним відділом ЦК КПУ в м. Києві.

- Ви подали заявку на участь? У вас є статус депутата, який має право всюди ходити? То не "включайте дурака", хлопці! - підтримує колег-комуністів Борис Рудницький, уповноважений заходу.

Журналістів так і не пускають. За десять хвилин до огорожі підходить чоловік у шкіряній куртці з текою в руках - державний виконавець Святослав Хлистуненко. Він приніс ухвалу суду про незаконність сьогоднішніх зборів. Йому заступають дорогу кілька людей в КПУ-шних вітровках.

- Пропустіть! Дайте дорогу! - намагається протиснутися крізь них держслужбовець. Комуністи стають більш щільно, щоб завадити йому.

- Якщо в мене хоча б одна подряпина з'явиться - я вас по судах затягаю! - погрожує Хлистуненку чоловік у піджаку під накидкою. Представляється "Сергієм Табаловим, народним депутатом Автономної республіки Крим". На сайті Верховної Ради Криму чоловік з таким прізвищем не значиться. - Міліція, на народного депутата нападають! - веврещить далі. - Преса, на ваших очах оцей представник мене ліктем в почки вдарив!

- Та він пройти намагається - чого ви його не пускаєте? - питають журналісти.

- А чого він мене б'є? - ображеним голосом вигукує комуніст.

Виконавець відходить від огорожі, в оточенні журналістів складає акт про перешкоджання діям виконавчої служби.

- Збори є нелигітимними - тому у їх проведенні немає сенсу. Ініціативну групу з проведення референдуму, яку КПУ планує сьогодні створити, не зарєєструє ЦВК.

Збори закінчуються близько 12.30. Зі стадіону починають виходити делегати, розсаджуватися по міжміських автобусах, якими їх привезли. Таких автобусів біля стадіону - більше двадцяти.

- На зборах прийняли рішення про збір підписів про проведення референдум, створили ініціативну групу. Я за Митний союз, бо мені, як і всім пенсіонерам-чорнобильцям страшно йти в ЄС. Євросоюз прибере всі пільги, а пенсія залишиться на тому ж рівні. Пенсіонери будуть жебраками. І буде величезне безробіття. До того ж, в Митному союзі ми будемо рівноправними партнерами а в Європу ми йдемо навіть без права голосу, - впевнений член "Українського вибіру" Генадій Ширяєв.

- В Болгарії після вступу в ЄС рівень життя впав, - говорить Ірина Прищепа, 1-й заступник секретаря Солом'янського райкому компартії м. Києва. - Там в північних регіонах зараз до 60% безробіття! А скільки там останнім часом актів суїциду — люди підпалюють себе, бо у них рахунки за електроенергію перевищують пенсії і зарплатні, які вони отримують! Ви наберіть в інтернеті - як болгари помирають в обіймах ЄС!

- Ага, ви виїдьте за Києвську обл - все ж розвалене! - долучається до розмови чоловік з садинами на обличчі. На очах - сонцезахисні окуляри. Не називається. - Мені казали, що коли під час війни німці зайшли - то вони жодного колхозу не зруйнували. А ці "демократи" розвалили все, що комуністи побудували! І хай не розказують, що когось там в Сибір вивезли - вивезли тих, хто робити не хотів, "кулаків"! А ще кримських татар вивезли, і правильно - вони всі Гітлера з хлібом-сіллю зустрічали!

- Прийняли! Одноголосно! Повертаємося в Радянський союз! - радіє жіночка років 50-ти з пакетом в руках, що виходить зі стадіону. На прохання представитися тільки посміхається.

Зараз ви читаєте новину «"Прийняли! Одноголосно! Повертаємося в Радянський союз!" - комуністи на стадіоні провели заборонений мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

448

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути