Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 13:43

Примхи Порошенка: процес розширення ЦВК пройшов перший етап

Примхи Порошенка: процес розширення ЦВК пройшов перший етап
Законопроект дозволить призначити всіх 14 кандидатів, запропонованих Порошенком. Фото: ukrinform.ua

Парламентський комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендував Верховній Раді підтримати законопроект про збільшення кількості членів ЦВК із 15 до 17.

Відповідну ініціативу у ВР вніс спікер Андрій Парубій.

"Цей законопроект спрямований на забезпечення такого представництва політичних сил у складі Центральної виборчої комісії, що відповідатиме рекомендації, висловленій у резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи 2203 (2018), щодо необхідності пропорційного представництва парламентських політичних фракцій у цьому органі", - ідеться в пояснювальній записці.

Народний депутат Віктор Чумак переконаний, що це забаганка президента Петра Порошенка. Новий закон дозволить призначити всіх 14 запропонованих главою держави кандидатів.

"Президенту вкрай потрібна абсолютна більшість у ЦВК - давайте збільшимо склад ЦВК до 17 осіб. Якщо вже невігласів у генпрокури можна, то чому б не збільшити ЦВК до 21 або 25. Таке от "верховенство права" по-новому", - наголосив Чумак.

Політолог Віктор Таран переконаний, що 20 вересня ЦВК буде переформатована.

"Поки всі солодко спали, Парубій зареєстрував вночі законопроект, який передбачає збільшення членів ЦВК з 15 до 17. Цей правовий фінт дозволяє призначити у четвер всі подані 14 кандидатур. Який законодавчий алгоритм? Комітет має зранку розглянути законопроект, а після обіду проголосувати за нього вцілому. За такого сценарію можемо з впевненістю говорити, що у четвер ЦВК переформатують", - зазначив Таран.

Політичний та економічний експерт Віталій Кузьмін не вбачає нічого поганого у тому, щоб збільшити кількість членів ЦВК.

"Усі розуміють, що президент хоче мати контрольний пакет виборчої комісії. Разом із тим хоче зберегти баланс, щоб були представлені усі партії. Тому що наші міжнародні донори стежать за цим процесом. Тому президент пішов назустріч, щоб не тільки правляча коаліція там була присутня, а й "Опозиційний блок". Нічого поганого в цьому немає", – вважає експерт.

У ЦВК уже висловилися проти збільшення кількості членів комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є великий ризик, що нового президента буде оголошувати Охендовський - КВУ

У 13 із 15 членів ЦВК сплив строк повноважень. Вони продовжують виконувати обов'язки на підставі змін до закону про ЦВК.

Президент Петро Порошенко на 13 вакантних місць вніс 14 кандидатур.

5 липня Верховна Рада не змогла проголосувати за оновлення ЦВК. Рейтингове голосування за оновлення складу Центрвиборчкому набрало 189 голосів за необхідних 226. 117 із них були від представників БПП, лише 10 із 80 - від партнерів із коаліції "Народного фронту".

"Блок Петра Порошенка" відмовився брати участь у голосуваннях 5 і 6 липня. А "Народний фронт" заявив, що голосуватиме, якщо кандидатів буде 13 і серед них буде представник "Опозиційного блоку".

Зараз ви читаєте новину «Примхи Порошенка: процес розширення ЦВК пройшов перший етап». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути