середа, 17 січня 2018 17:43

Причетність Гонтаревої до відмивання грошей Януковича перевірять

Причетність Гонтаревої до відмивання грошей Януковича перевірять
За результатами експертизи приймуть рішення. Фото:prm.ua

Участь компанії ІСU у схемі відмивання коштів злочинним угрупуванням Януковича перевіряють правоохоронці. Раніше компанія, яку очолювала Валерія Гонтарева, уже проходила схожу перевірку. Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко під час звіту на засіданні комітету з питань національної безпеки та оборони.

Він також вказав, що саме компанія ІСU в злочинній схемі оформлювала перевід коштів у цінні папери, - про це пише "Українська правда".

"Після того, як кошти проходили цю всесвітню пральну машину, вони потрапляли у різні українські банки, насамперед в Ощадбанк. Після цього брокер ІСU оформляв перевід коштів у цінні папери", - сказав Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 членів банди Януковича засудили за розкрадання грошей

За законом, акти купівлі/продажу цінних паперів оформлює брокер, і брокерська діяльність потрібна, щоб не було фейкових угод.

"Одна зі спекуляцій лунає, що Луценко не хоче звертати уваги на роль ІСU у злочинному виводі коштів з України. Це радикальна брехня. ІСU нічого не оформляла по виводу коштів, вони навіть не оформляли по вводу коштів. Вони оформлювали лише купівлю за кошти розміщені на рахунку Ощадбанку та інших банків цінних паперів. І отримували встановлену законом маржу", - розповів генпрокурор.

ГПУ вивчала роль ІСU та банківських працівників в оформленні купівлі за брудні кошти цінних паперів України.

"Ще до виходу матеріалів Al Jazeera, тим більше допублікації "Української правди" слідство допитало працівників Нацбанку, Ощадбанку та ІСU і отримало відповідь. Після цього – ще весною торік – ми замовили перевірку дій ІСU з боку Державної комісії з цінних паперів", - сказав Луценко.

Результати перевірки не виявили порушень у діях брокера.

"Втім, ми шукаємо істину, і тому ці матеріали перевірки ми направили до експертної установи, яка єдина може нам дати об'єктивну відповідь – чи було у діях брокера або працівників банків при оформленні угод купівлі/продажу за брудні кошти", - додав генпрокурор.

10 січня арабський телевізійний канал "Аль-Джазіра" з Катару опублікував засекречене рішення Краматорського міськсуду від 28 березня 2017 року. У ньому йдеться про спецконфіскацію $1,5 млрд колишнього президента Віктора Януковича та його оточення. Гриф "цілком таємно" на рішенні поставив генпрокурор Юрій Луценко. Секретний документ має близько 100 сторінок. На них описується діяльність злочинної організації Януковича та її підрозділу — групи компаній "СЄПЕК" олігарха Сергія Курченка. Кошти відмивали через 400 українських й іноземних компаній, вони осіли на рахунках 10 офшорів. Гроші переказували в Ощадбанк і за них купували валютні облігації внутрішньої державної позики через фінансову компанію "Інвестмент Кепітал Юкрейн". Її пов'язують із президентом Петром Порошенком і головою Нацбанку Валерією Гонтаревою.

Зараз ви читаєте новину «Причетність Гонтаревої до відмивання грошей Януковича перевірять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути