субота, 29 травня 2021 13:21

Президент просить Кабмін внести зміни до антикорупційного закону

Президент Володимир Зеленський просить уряд вдосконалити окремі положення закону "Про запобігання корупції". Він спрямував листа до прем'єрміністра Дениса Шмигаля, в якому закликав уряд невідкладно підготувати та внести до Верховної Ради проєкт змін до антикорупційного закону з метою підвищення прозорості процедури декларування.

Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих аспектів декларування", який 29 квітня ухвалила Верховна Рада. Цей закон удосконалює кампанію антикорупційного декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поточного року. Зокрема, документ впроваджує нижню межу в 0,25 прожиткового мінімуму, до якої не здійснюється передача в управління цінних паперів акціонерного товариства. Про це зазначає пресслужба Офісу президента.

Разом з тим, закон виводить з-під декларування номери рахунків, на яких зберігаються некомпенсовані заощадження Ощадного банку СРСР, та операції з обміну валют. Такі операції також не потребують подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Зеленський акцентує увагу на "необхідності чіткого визначення строку, протягом якого щодо посадовця після його призначення чи обрання не діятимуть обмеження стосовно припинення підприємницької діяльності або припинення його повноважень у складі правління, наглядових рад компаній".

Автор: instagram.com/zelenskiy_official
  Зеленський просить Кабмін внести зміни до антикорупційного закону
Зеленський просить Кабмін внести зміни до антикорупційного закону

На думку президента, мають відновити 30-денний період, протягом якого посадові особи зобов'язані передати в управління інших осіб належні їм підприємства та корпоративні права.

"Також потребує уточнення положення про те, що вимоги стосовно передачі в управління іншій особі не застосовуються саме в частині акцій акціонерного товариства сукупною номінальною вартістю не більше 0,25 прожиткового мінімуму, в якому особа призначена чи обрана на посаду, та які сукупно не перевищують 5% голосуючих акцій акціонерного товариства.

Зеленський наголошує на необхідності обов'язкового декларування операцій з купівлі/продажу іноземної валюти суб'єктів декларування або членів їхніх сімей, якщо сума перевищує 50 прожиткових мінімумів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський проти олігархів: президент імітує боротьбу у власних цілях

Президент також виступає за відновлення обов'язкової повної перевірки декларацій осіб, які обіймають посади радника або помічника голови Верховної Ради, та проведення спеціальної перевірки претендентів на ці посади", - йдеться на сайті ОП.

Президент Володимир Зеленський наклав вето на закон Про внесення змін до ЗУ Про запобігання корупції щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів. Глава держави повернув закон у Верховну Раду зі своїми пропозиціями. Причиною ветування стали вимоги закону про внесення персональних даних викривачів у базу Єдиного порталу.

Зараз ви читаєте новину «Президент просить Кабмін внести зміни до антикорупційного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути