Ексклюзиви
неділя, 18 липня 2021 20:23

Президент намагається створити власний клан, який керуватиме країною – Дубровський

Президент намагається створити власний клан, який керуватиме країною – Дубровський
Володимир Дубровський: "Боротися треба не з олігархами, а з явищем". Фото: Тарас Подолян

Перевести олігархічний клас у нормальний бізнес можливо, тільки змінивши умови. Боротися треба не з олігархами, а з явищем. Не з корупціонерами, а з передумовами для хабарництва. Руйнувати систему треба разом з олігархами. Вони мають побачити свій інтерес.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економіст Володимир Дубровський.

"Коли Віктора Медведчука позбавили політичного впливу, він продав обленерго, бо не міг отримувати надприбутки. Перевести олігархічний клас у нормальний бізнес можливо, тільки змінивши умови. Деолігархізація Порошенка закінчилася на Коломойському. Пінчук, Фірташ і Ахметов живуть, як і раніше. Деолігархізація Зеленського може закінчитися на Порошенкові й Медведчуку.

Президент страждає, що власники телеканалів впливають на його рейтинг. Залежний від цього. Намагається створити власний клан, який керуватиме країною. Використовує Раду національної безпеки як інструмент дискредитаційного контролю – того караємо, а цього милуємо. Це і є причина появи олігархів", - переконаний економіст.

З ними треба укласти пакт про перехід до соціального порядку. Олігархи мають побачити свій інтерес, додає Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До "антиахметовського" законопроєкту подали понад 10 тис. поправок

"Наприклад, людину внесли до списку олігархів і заборонили особисто контактувати з державними чиновниками. Але він може зателефонувати чи надіслати уповноваженого на переговори. 

Треба руйнувати систему, хоч як це парадоксально, разом з олігархами. З ними укласти пакт – переходимо до соціального порядку й відкритого доступу; всі мають рівні можливості, немає привілейованих. Для цього робимо судову реформу, перезавантажуємо податкову. Не буде корупційних можливостей – і країна збагатиться. Капіталізація бізнесу зросте в рази. Олігархи мають побачити свій інтерес. Вони потраплять на кращі позиції у списку Forbes. Їх почнуть сприймати за рівних у західних колах. Це може бути пряником.

Слід відколоти тих, хто не бачить себе в новій системі. Зробити так, щоб більшість таких тихо сиділа й чекала на амністію. І карати всіх, хто виступає проти змін", - розповів експерт.

Повне інтерв'ю з Володимиром Дубровським читайте в журналі "Країна"

1 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". Проектом закону передбачено створення реєстру олігархів.

Список олігархів не буде оприлюднений до ухвалення Верховною Радою відповідного закону.

"Список не може з'явитися без закону. Це не припустимо", сказав секретар РНБО Олексій Данілов після засідання Радбезу.

Зараз ви читаєте новину «Президент намагається створити власний клан, який керуватиме країною – Дубровський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути