середа, 13 липня 2022 12:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Литви відреагував на погрози Росії щодо Калінінграда

Президент Литви відреагував на погрози Росії щодо Калінінграда
Боротьба проти Росії має бути колективною. Фото: eastnews.ua

Влада Литви не сприймає буквально погрози, якими Росія засипала Вільнюс через заборону калінінградського транзиту.

Кремль іще не раз "випльовуватиме порцію погроз", заявив президент Литви Гітанас Науседа, повідомляє LRT.

"Цими погрозами вони вже розділили весь Євросоюз і, мабуть, більшу частину світу. Так, завжди потрібно серйозно реагувати на те, що говорить така агресивна держава як РФ. З іншого боку, насправді не варто здригатися від кожної їхньої заяви. Ми повинні продовжувати робити справи, які мало пов'язані з Росією. Вони насамперед спрямовані на нашу спільну діяльність із союзниками", – сказав литовський президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа має отримати довготривале щеплення проти РФ – Науседа

Науседа додав, що боротьба проти Росії має бути колективною.

"Ми повинні у першу чергу звернути увагу наших союзників на те, у якому ризикованому регіоні ми живемо. НАТО та Євросоюз дуже адекватно реагують на загрози та роблять все, щоб у РФ не було ані найменшої спокуси випробувати свої сили та стійкість. Іншими словами, спробувати щит колективного захисту", – зазначив він.

Литва ще у лютому закрила свій повітряний простір для польотів із Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Керівник комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Климов звинуватив у транспортній блокаді Калінінграда НАТО. Він заявив, що під ударом тепер перебуває весь військово-політичний блок.

Також за словами Климова, "нахабна витівка Вільнюса скасовує для Кремля членство Литви в ЄС".

Російська Федерація допускає воєнне зіткнення з Литвою через санкції щодо Калінінграду. У Москві заявили, що таким чином хочуть забезпечити "цілісність своєї території".

Литва, обмеживши транзит товарів до російського Калінінграда, свідомо пішла на ескалацію. Так сталося, бо російського диктатора Володимира Путіна ніхто більше не боїться, вважає політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

Зараз ви читаєте новину «Президент Литви відреагував на погрози Росії щодо Калінінграда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути