Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2022 19:08

Спецтема: Війна Росії проти України

"Уявіть, що ми почнемо робити з окупантами" – Резніков розповів, чим супутник ICEYE допоможе ЗСУ

"Уявіть, що ми почнемо робити з окупантами" – Резніков розповів, чим супутник ICEYE допоможе ЗСУ
Резніков розповів про можливості супутника ICEYE. Фото: ОП

Сили оборони України дістали якісно нові спроможності завдяки "народному супутнику" ICEYE, який придбали за кошти, зібрані Фондом Сергія Притули,

Це допоможе набагато ефективніше наносити ураження ворогу й швидше вигнати його з нашої землі, зберігши життя наших людей. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков у Facebook.

"Українці знову вразили світ і реалізували безпрецедентний проєкт. Тепер ГУР МО, Збройні сили України та інші частини сил оборони матимуть дані з угрупування супутників компанії ICEYE, які збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR)", - сказав міністр.

Резніков нагадав, що відбулося і чому це важливо для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Русню знищують лазером" – мережі рясніють мемами про Притулу і супутник

"У червні завдяки ініціативі Фонду Сергія Притули й блогера Ігора Лаченкова українці за лічені дні зібрали 600 млн грн, щоб купити для нашої армії три "Байрактари". Виробник "пташок" - турецька компанія Baykar, з якою Міністерство оборони тісно співпрацює, вчинила шляхетно й ухвалила рішення передати Україні три БПЛА безплатно", – нагадав Резніков.

Він пояснив, що армія ці дрони також отримає разом з десятками інших "Байрактарів", що вже надали й ще замовило Міноборони.

"Після цього відбулася зустріч із Сергієм Притулою, під час якої він запропонував спрямувати зібрані кошти на інші актуальні потреби українського війська", – згадує Резніков.

Він наголосив, що фахівці Міноборони разом з Генеральним штабом ЗСУ й ГУР МО детально проаналізували ситуацію і визначили найкращий варіант, який дозволить нашій армії піднятися на кілька сходинок вгору.

"Річ у тім, що з квітня в переговорах з партнерами ми особливо підкреслювали необхідність отримання у вигляді допомоги або придбання далекобійної високоточної зброї. У червні в цьому плані сталося своєрідне тектонічне зрушення. Ми почали отримували не тільки системи MLRS різних типів, але й високоточні снаряди для ствольної артилерії", – зазначив він.

За його словами, для оптимального використання цього нового потенціалу й планування операцій військовому командуванню було потрібно суттєво підвищити можливості розвідки не тільки на тактичному, але й на оперативному рівні.

"По-перше, вдалося придбати один супутник, який використовує технологію SAR. Цей супутник, що бачить вночі й через хмари, працюватиме в інтересах сил оборони України в режимі 24/7. "Придбати" – це не перебільшення. Він здобуватиме інформацію для потреб оборони України стільки, скільки фізично існуватиме й виконуватиме свої функції", – зазначив міністр.

Ще одним плюсом Резніков назвав те, що одночасно придбали доступ до цілого сузір'я супутників, наші військові зможуть користуватися базою даних їхніх фото впродовж року.

"По-третє, розшифровування знімків організують у такий спосіб, щоб дані надходили максимально оперативно. Тобто наша армія почне отримувати відомості, які взагалі не могла мати раніше. І робитиме це швидко, коли потрібно й звідки потрібно", – пояснив голова Міноборони України.

Резніков запевнив, що незабаром кожен HIMARS, М270 чи MARS II, а також кожна гармата чи САУ з високоточними снарядами зможуть ефективніше нищити ворога.

"Усі знають, як майстерно працюють наші воїни під керівництвом військового командування. Уявіть, що вони почнуть робити з російськими окупантами, коли матимуть додаткові можливості", – підкреслив Резніков.

Супутник ICEYE, який придбали за кошти, зібрані Фондом Сергія Притули, залишиться у власності України навіть після закінчення терміну доступу до даних.

Про це повідомляє EOS Data Analytics. Згідно з угодою Благодійного фонду Притули й фінської компанії ICEYE, українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників.

Зараз ви читаєте новину «"Уявіть, що ми почнемо робити з окупантами" – Резніков розповів, чим супутник ICEYE допоможе ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути