четвер, 01 грудня 2022 19:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Перебування Росії в ООН нелегітимне – Рада

Перебування Росії в ООН нелегітимне – Рада
Постійний представник країни-агресорки РФ в ООН Василь Небензя і голова російського МЗС Сергій Лавров у Нью-Йорку на засіданні Радбезу ООН, січень 2018 року. Фото: ТАСС

Верховна Рада України заявила про необхідність реформування Організації Об'єднаних Націй і нелегітимність перебування Російської Федерації в ООН.

Заяву парламент ухвалив у четвер. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

РФ зловживає перебуванням на правах постійного члена в Раді Безпеки ООН і своїми діями порушує основоположні міжнародно-правові документи, зокрема Статут ООН, Загальну декларацію прав людини, Будапештський меморандум та інші документи, сказано в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОБСЄ закрила двері перед носом Лаврова

"Дії Російської Федерації становлять неприпустиме та обурливе порушення Статуту ООН безпрецедентних масштабів, зокрема принципу незастосування сили або погрози силою, у тому числі ядерною зброєю, проти територіальної недоторканності або політичної незалежності інших держав, принципу мирного вирішення спорів і принципу суверенної рівності держав", – йдеться в заяві.

Верховна Рада наголосила, що повноваження Росії накладати вето на резолюцію Радбезу прямо суперечить фундаментальному принципу права "ніхто не судить у своїй справі". Також це робить неможливим здійснення Радою Безпеки "головної відповідальності за підтримання миру та безпеки", покладеної на неї Статутом ООН.

У вересні Російська Федерація наклала вето на резолюцію Радбезу ООН, яка засуджує псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України і вимогає виведення російських військ.

14 листопада Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про виплату репарацій Російською Федерацією Україні.

Зараз ви читаєте новину «Перебування Росії в ООН нелегітимне – Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути