Ексклюзиви
понеділок, 24 лютого 2020 22:00

Уряду Гончарука зарано давати оцінку. Очікування зберігаються - економіст

Уряду Гончарука зарано давати оцінку. Очікування зберігаються - економіст
На вищих ешелонах влади корупції дійсно поменшало, каже експерт.

Очікування щодо уряду з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком зберігаються.

Про це Gazeta.ua сказав колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.

"Уряд переглядатиме п'ятирічні прогнози темпів економічного зростання. Обіцяли ж 40%, а це приблизно 7% на рік. Такої цифри можна досягнути за реальних економічних реформ. Виходить, реформи будуть косметичні, а зростання — удвічі меншим, 20%.

Очікування щодо уряду Гончарука зберігаються. Шість місяців — маленький термін, щоб показати досягнення. Але достатній, аби зробити натяки. Інвестори чекають, якою все таки буде економічна політика. Поки вимальовується статус-кво, те що досі. Залежність від кон'юнктури ринку. Сприятлива — щось зростає, ні — падає. А самої політики не видно.

3-3,5% зростання — це поразка для країни. Треба набагато більше. Позичання під 10% занадто високе, коли інфляція 3%. Ставку облігацій внутрішньої державної позики і рефінансування треба зменшити у два рази.

Має бути справжня робота, яку можуть виконати лише ідейні професіонали, налаштовані на популярні і непопулярні реформи

Економіка перебуває у напівстагнації. Радикальних змін потрібно дуже багато. Змінити монетарну політику, запустити кредитні механізми, зменшити оподаткування, скоротити державні витрати на чиновників, розбити монополії, які пов'язані з олігархами. Щоб на всіх ринках чесно запрацювала конкуренція. Працювати з Міжнародною фінансовою корпорацією, Європейським банком на відкриття кредитних ліній для малого бізнесу. Має бути справжня робота, яку можуть виконати лише ідейні професіонали, налаштовані на популярні і непопулярні реформи.

Гончарук ніби позитивно налаштований, але розуміння складності і пріоритетів поки не вистачає. Можливо, за місяць-другий все схопить. Він — розумний. Але ж потрібен не лише він, а ще з десяток таких. Щоб запустити реальне зростання — 7, 8, 9%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто другий за впливом після Зеленського

Уряд перебуває в залежності від Нацбанку, який тримає завищену облікову ставку, гальмує кредитування бізнесу та громадян.

Так, на вищих ешелонах влади корупція суттєво зменшилася, її не видно на рівні президента, прем'єра чи генпрокурора. А ось на нижчому і середньому вона зашкалює. Там, де бізнес стикається із чиновниками, дозволами, структурами-"щипачами".

Запуск ринку землі піде на користь, але ефект буде не відразу — на другий-третій рік. Спочатку буде певна дестабілізація, турбулентність. Будуть конфлікти інтересів між орендарями і власниками землі, намагання розірвати договори", - каже Олександр Савченко.

Верховна Рада затвердила уряд прем'єр-міністра Олексія Гончарука 29 серпня. У Кабміні працюють три віцепрем'єри та 16 міністрів.

Зараз ви читаєте новину «Уряду Гончарука зарано давати оцінку. Очікування зберігаються - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути