Ексклюзиви
пʼятниця, 15 жовтня 2021 11:59

Поза чергою. Як Зеленський і Шефір сприяли спробам вивести активи з банку Курченка

Поза чергою. Як Зеленський і Шефір сприяли спробам вивести активи з банку Курченка
Зеленський і Шефір намагалися незаконно вивести активи з банку Курченка. Фото: radiosvoboda

Журналісти з'ясували деталі ще однієї фінансової історії Зеленського - "Схеми"

Після офшорного скандалу Pandora Papers журналісти з'ясували деталі інших фінансових оборудок президента Володимира Зеленського і його бізнес-партнерів з "Кварталу 95".

Зеленський і його перший помічник Сергій Шефір у 2014 році намагалися незаконно вивести активи з банку Курченка. Про це пишуть журналісти проекту "Схеми. Корупція в деталях".

Зеленський з 2010 року мав депозит у Брокбізнесбанку більш як на 300 тисяч доларів, Шефір – на понад 400 тисяч доларів. У 2014 році фінустанова, якою на той час володів "гаманець Януковича" Курченко, збанкрутувала, а вкладники могли отримати за депозитами через Фонд гарантування не більше 200 тисяч гривень.

Журналісти з'ясували, що компанії-боржники Брокбізнесбанку під час його ліквідації підписували з Володимиром Зеленським і Сергієм Шефіром угоди, аби вивести з-під застави вартісне майно. Такі угоди мали допомогти Зеленському й Шефіру отримати свої депозити в обхід законної процедури.

Для компаній це була спроба не повертати банку борги та вивести з-під застави свої активи, а Шефір і Зеленський таким чином спробували отримати більше гарантованих державою 200 тисяч гривень.

Данило Гетманцев, який є нардепом від партії "Слуги народу" і головою комітету з питань фінансів, у коментарі журналістам заявив, що подібні угоди є "неприпустимими". Однак, коли прозвучало прізвище Зеленського, заявив, що йому треба вивчити документи. Журналісти документи надали, але до ефіру розслідування від Гетманцева додаткової відповіді не отримали.

Про оборудки Зеленського журналісти дізналися із судових рішень, які є у відкритому Державному реєстрі.

Кілька схем, в яких брали участь Зеленський і Шефір, були зупинені рішеннями судів. Однак частина заставного майна на мільйони гривень все ж таки внаслідок тяганини була виведена з-під застави, яку міг би продати Фонд гарантування вкладів для компенсацій вкладникам.

Верховний суд України згодом також підтвердив, що фінансові схеми такого плану є незаконними.

Журналісти відправили запит до Офісу президента 22 вересня і неодноразово нагадували про запит прессекретареві Володимира Зеленського Сергію Никифорову, однак відповідей до публікації не отримали.

Перший помічник президента Сергій Шефір у коментарі "Схемам" сказав: "У нас не було часу займатися юридичними питаннями. І ми комусь віддали право займатися нашими юридичними питаннями. Піднімуть цей договір – я згадаю".

Президент Володимир Зеленський та його соратники по "Кварталу 95" стали фігурантами міжнародного скандалу, пов'язаного з відмиванням грошей та корупцією, - Pandora Papers.

"Слідство.Інфо" в межах проєкту Pandora Papers отримало секретні офшорні документи, які підтверджують інформацію, опубліковану під час президентських перегонів весною 2019 року. А саме – схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від офшорів, пов'язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Саме тоді студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1". Ці кошти могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей. Поряд із Зеленським в офшорних паперах фігурує голова Служби безпеки України Іван Баканов, а також перший помічник Президента Сергій Шефір.

Компанії з офшорної мережі власників "Квартал 95" володіють квартирами у Лондоні загальною вартістю близько 7,5 мільйона доларів.

Зараз ви читаєте новину «Поза чергою. Як Зеленський і Шефір сприяли спробам вивести активи з банку Курченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути