Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2024 08:02

Повстання у Кенії. Смерті на вулицях та невиконані обіцянки президента

Протести у цій країні сколихнули світ своєю жорстокістю та навіть зачепили родичів президента США. Нині ситуація зайшла у глухий кут. Чому - розповідає Gazeta.ua.

Не Україні, так Кенії

25 червня африканська держава Кенія отримала статус основного союзника США поза НАТО, третя після Колумбії та Катару за президентства Джо Байдена. Загалом у світі з таким статусом близько 20 країн. У переліку нині відсутня Україна, хоча офіційний Київ піднімав це питання перед американськими партнерами.

Чому? Статус основного союзника поза НАТО передбачає стратегічні робочі відносини з військовими США. Зокрема, спільну участь у військових навчаннях, тренуваннях тощо, а також обмін важливою інформацією.

Місяць тому президент Кенії Вільям Руто побував у Вашингтоні. На спільній прес-конференції за підсумками візиту Джо Байден припустив, що Кенія отримає такий статус.

"Це необхідно для зміцнення світової безпеки", - заявив тоді президент США. Синхронно з цим ресурс Politico повідомив про відправку до Кенії зброї на 60 мільйонів доларів США. За інформацією видання, вона мала бути відправлена до України. Держдепартамент США тоді спростував: це ніяк не вплине на обсяги підтримки України.

Перші дні у новій ролі

Це перший випадок надання такого статусу африканській країні на Південь від Сахари, зазначив Білий дім щодо Кенії. Добрими були спільні навчання у Східній Африці та робота проти ІДІЛ, - зазначають американські чиновники.

Але Кенії було не до святкувань з нагоди отримання статусу - у країні спалахнули протести. Учасники масових акцій підпалили будівлю парламенту, бо депутати ухвалили закон про підвищення податків. Зростання цін має торкнутися найуживаніших товарів, наприклад, хліба, засобів гігієни, рослинної олію. Подорожчають автомобілі а також усі транзакції. Уряд країни пообіцяв скасувати деякі з майбутніх податків, але це не допомогло. Розлючений натовп штурмував парламент, підпалив його, депутати рятувалися втечею, поліція застосувала спецзасоби. Національна комісія Кенії з прав людини каже про 22 загиблих та десятки поранених. Президент Вільям Руто вимушений був відкликати закон - у зверненні до нації заявив, що не підписує його і не підпише.

Автор: eastnews.ua
  Президент Кенії Вільям Руто заявляє, що суперечливий законопроект, який містить підвищення податків, буде відкликано
Президент Кенії Вільям Руто заявляє, що суперечливий законопроект, який містить підвищення податків, буде відкликано

Обіцянки й реальність

Але чи вдасться запобігти політичній кризі? Протестувальники вимагали відставки Руто та його уряду. Владі довелося вводити у столицю Кенії підрозділи регулярної армії, щоб придушити протести. 27 червня Високий суд Кенії розгляне скаргу на постанову уряду про це. За будь-якого вердикту можна очікувати спалахів незадоволення по країні, оскільки причини масових безладів значно глибші.

Кенія перебуває у складній економічній ситуації. З одного боку Руто йшов на вибори під гаслом економічних реформ для покращення життя громадян. З іншого - кредитори країни, зокрема, МВФ, вимагають скоротити бюджетний дефіцит та повертати борги, на що потрібно близько 2,7 мільярда доларів США. На виплати по зовнішніх запозиченнях витрачається понад 36% податкових зборів за поточними ставками Кенії. До слова, в Україні податкові ініціативи озвучував голова профільного парламентського комітету Данило Гетманцев два тижні тому, а тариф на електроенергію було підвищено з 1 червня 2024 року.

Унеможливити протести

Звести кінці з кінцями Руто не вдалося, тому залишалося підвищувати податки, що він і спробував зробити. Спроба провалилася, тож ситуація зайшла у глухий кут. Однак кенійці у соцмережах пишуть, що вихід він має і скоро його застосує: уряд нібито готується ухвалити закон, що унеможливить протести. Що ж до закону про податки, якщо президент його і не підпише, то закон вступить у дію через три тижні без підпису Руто. Єдина можливість скасувати закон - якщо парламент його відкличе. Президент обіцяв народу, що так і буде, але обіцяне - ще не здійснене.

Тим паче, парламент пішов на канікули до кінця липня, коли тритижневий термін вступу закону про податки у дію спливе. Тож закон запрацює автоматично.

Виграє час

Вільям Руто дуже швидко пристав на вимоги протестувальників, зауважив дослідник Інституту досліджень безпеки Вілліс Окуму. "Гадаю, Руто просто виграє час. Можливо, його попередили, що це політично шкідливо. Також, швидше за все, свою роль зіграв тиск Заходу. Йому потрібно привести країну до ладу після збурення, він намагається втихомирити молодь, котра була рушієм протестів. Він розуміє, що ризикує втратити країну…Він був президентом два роки й нічого з обіцяного не виконав", - розповів експерт.

На жаль, Руто втратив більшу частину легітимності, адже протести спалахували й раніше, тільки не були такими масовими, а він не реагував, звернув увагу політичний аналітик Наанджала Ньябола. "Отже, незрозуміло, чи повернуть йому довіру громадяни", - зазначив він.

Підозрілі зміни

Адже у вівторок Руто назвав протестувальників "зрадниками" та дав наказ відкрити по них вогонь, що поліція і зробила. А у середу раптом змінив свою позицію по суперечливому закону, хоча, зроби він це у вівторок, можна було врятувати життя 22 (за іншими даними, 23) громадян, переважно молоді.

"Це не послідовні дії, - вважає кенійський аналітик Хармен Маньора. - Заява про закон мала пролунати раніше, навіть у понеділок. І це спільне відчуття людей".

Через жорстокі дії поліції постраждала навіть родичка екс-президента США Барака Обами. Зведена сестра Аума дістала порцію сльозогінного газу, котрим копи розганяли протестувальників.

Посольства низки країн Заходу (Канади, Бельгії тощо) заявили, що шоковані цими подіями.

Чи можлива зміна влади

Молоді активісти Кенії вважають себе зрадженими, адже Вільям Руто до перемоги на виборах 2022 року перебував на посаді віце-президента і добре знає владну механіку зсередини. Тому, коли він обіцяв економічне покращення, йому були підстави довіряти. Більше того, Руто виступав проти кланів Одінги та Кеніати, тому вважався прогресивним політиком нової формації. Він народився і виріс на фермі свого батька, тому добре знає життя і проблематику селян. Але за ним є і темні справи. Так, у 2011 році Міжнародний кримінальний суд звинуватив його та ще 5 кенійських політиків в організації масових заворушень у 2007 році, коли після оголошення результатів виборів через протести загинуло не менш як 1200 осіб. Провину Руто так і не було доведено.

Червень 2024 року не перший період, коли Руто намагається звести кінці з кінцями в держбюджеті. Навесні 2023 року він просував через парламент аналогічний законопроект з набагато ширшою податковою базою, але через протести змушений був завернути документ назад. Тепер друга спроба, яка теж спричинила заворушення. Цікаво, що на його відставці можуть наполягати як молоді розчаровані кенійці, так і представники кланів Одінги та Кеніати, котрі раніше ворогували, з якими поперемінно працював Руто, але які врешті-решт об'єдналися проти нього ще на виборах 2022 року (навіть оскаржували результати). Тому зміна влади у Кенії цілком можлива.

Вільям Руто займає чітку позицію по Україні: повага до Статуту ООН, до суверенітету й територіальної цілісності держав. Звісно, США намагатимуться не допустити державного перевороту в Кенії, яка відтепер основна союзниця поза НАТО. Але постраждала зведена сестра Обами - це більш ніж натяк на незадоволення певних кіл ситуацією в країні. Особливо якщо зважити на кпини російської пропаганди.

Тому Кенія залишатиметься у полі зору США. Країни Африки останнім часом переживають політичну турбулентність, котра справді несе загрозу стабільності й на цьому континенті.

Зараз ви читаєте новину «Повстання у Кенії. Смерті на вулицях та невиконані обіцянки президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути