Ексклюзиви
четвер, 18 липня 2013 17:09

Повстала Врадіївка - повстане Україна
16

Фото: Ольга Камєнєва

Я ненавиджу міліцію, я ненавиджу таку Україну!

З-за рогу вулиці Богомольця, що у Києві, з'являються кілька сотень людей.

- Зека геть! - скандують. Тримають у руках прапори УДАРу та "Батьківщини". Попереду себе несуть великий червоний транспорант із написом "Врадіївська хода".

Хода сформувалася на в'їзді до Києва ще зранку. Кілька людей йшли до міста пішки із Врадіївки, але більшість приєдналися вже у самому Києві. Поз'їжджалися з різних регіонів України.

- Банду геть! - кричить чоловік попереду, з усієї сили б'є у залізний дзвін, що тримає у руках. Хода зупиняється навпроти входу до будівлі МВС. Там на них вже чекає кілька десятків людей із прапорами "Батьківщини". Неподалік від людей зі сторони в сторону ходить з десяток правоохоронців. Люди перекривають проїжджу частину, бо на площі під МВС не вміщаються. На прохання міліціонерів звільнити дорогу — не реагують.

Попереду колони - кілька жінок у чорному. Тримають портрети молодих хлопців. Переважно — синів, які загинули з вини правоохоронців. Плачуть.

- Я ненавиджу міліцію, я ненавиджу таку Україну! Поверніть мені мого сина, — причитає одна з них, витирає сльози та поправляє чорну хустку на голові. У руках великий плакат із фотографією чорнявого хлопця років 25 та написом "Це мій син!!!".

- Наша Врадіївська хода не закінчиться виступами і промовами, - бере до рук мікрофон народний депутат з УДАРу Сергій Каплін. Каже, що прийшов пішки із самої Врадіївки, - сьогодні ми почуємо історії цих людей, аби вся країна знала, що коїться в міліції.

Люди обступають колом виступаючих. Через велику кількість партійних прапорів стає затісно. Мітингувальники пробиваються поближче до мікрофону.

- Я розумію, що сьогодні буде багато провокацій як від політиків, так і від інших людей, - продовжує Каплін. - Але я можу покласти руку на серце і заявити, що ми йшли 500 км для того, щоби люди побачили портрети закатованих міліцією дітей. А ввечері ми знімемо весь партійний одяг і символіку і прийдемо на Майдан Незалежності як прості громадяни. Ми в жодному разі не збираємося політизувати це питання.

Врадіївський район — це взагалі бєспрєдєл

Поодаль мітингу стоїть Ігор Антинеснул — чорнявий чоловік років 30. У руках тримає великий прапор України. Він — один із трьох врадіївців, які прийшли на цей мітинг. Однак сам із села Сирів, що за кілька кілометрів від Врадіївки.

- Я тут за справедливість, - добираючи слова каже він. - щоби всіх винуватих людей покарали. Не всі міліціонери погані. Але є такі, що якщо у нього батя — шишка, то собі просто ходить і давить на людей. Багато у нас хлопців просто так били. Врадіївський район — це взагалі бєспрєдєл.

Переминається з ноги на ногу. Каже, що особисто знайомий із побитою та зґвалтованою у Врадіївці Іриною Крашковою.

- Ну її чоловік із Сирова, то ми з нею дружимо, - каже, затягуючись цигаркою. - Вона добра, порядна. Але зараз іде слідство, то нікого не пускають. Не знаю, що там. Беркут стоїть, не пускають до неї. Головне, щоби покарали винних, - каже і йде до мітингувальників.

Поодаль у затінку стоїть жіночка із великим пакетом та сумкою. Вона теж приїхала із Врадіївки. Та пішки до Києва йшла вже від Білої Церкви, що під Києвом. Туди добиралася автобусом. Сьогодні планує ночувати у Києві.

- Не всі міліціонери погані, - неохоче каже вона. Представляється Тетяною Долговою.- Якщо повністю міліції не буде — буде бєспрєдєл.

"Захарченка у відставку" , - скандують тим часом люди. Жінка на це не реагує.

- Я міністра не знаю, мені все одно, - потупивши голову, каже. - Мені просто, щоби порядок був. У нас було багато випадків із міліцією. Вся Врадіївка скаржиться. У кожного — обіда на міліцію. Так дєвочку одну вбили та зґвалтували, знайшли потім у ставку, а винних не покарали. Хлопців часто били. Але зараз вже інакше поводяться — до людей більш вєжліві. То люди і заспокоїлися трохи.

Ми хочемо почути, що скаже міністр

Мітинг продовжується. До МВС підходять все нові групи людей, розгортають партійні прапори. До них виходить представник міністра внутрішніх справ. Запрошує нардепів пройти на зустріч до Віталія Захарченка.

Тут присутні люди, які пішки йшли з Врадіївки, - каже Каплін. - Взагалі сьогодні шість колон пройде до Києва. Ви, певно, не володієте інформацією.

Все ми знаємо. То запрошуємо вас пройти. Але на всіх місця не вистачить — тільки на 11 людей, - пояснює чоловік у цивільному.

Шановний, не принижуйте людей, а то Фастів вам тут буде, - викрикує хтось із мітингувальників у натовпі.

За 5 хвилин перемовин домовляються, що на зустріч підуть троє врадіївців, народні депутати та ще пару учасників ходи. Всього — 11 людей. Прямують до будівлі. У холі МВС набивається купа людей. Далі пропускають лише цих 11. З ними проривається ще жінка років 70 та чоловік. Обіцяють не заважати, а лише передати свою заяву міністру.

Давайте ми вже самі, - з іншої сторони входу кажуть їм чоловіки, що пройшли. - Ми хочемо почути, що скаже міністр. Це ж кінцева мета врадіївської ходи.

Та врешті ще двох людей на зустріч пропускають.

"Справедливости хочется"

- Ганьба!, - чується з вулиці. Там продовжують виступати постраждалі від правоохоронців люди.

Я специально сюда с Черкасс приехала, как услышала про акцию, - каже Ніна Вацик, тримає у руках стос паперів із фото її квартири, яку незаконно у неї забрали. - Не знаю уже где правду искать. Если будуть еще тут акции, пойду и туда. Справедливости хочется. А у нас ее не найдеш, - тремтячими руками витирає вологі очі та йде до мікрофону.

Більшість мітингувальників потроху розходиться. Багато хто розміщається у сквері, що неподалік. Під МВС залишається пару десятків людей.

Нардепи та Врадіївці виходять з будівлі МВС лише за дві години.

Ми зайшли, він вислухав заяви людей, ми задали низку питань, але зустріли повне відморожене відношення як до громадян, так і до нардепів, - ділиться Каплін. Витирає піт з чола. Футболка із зображенням Віталія Кличка мокріє. - Ми запропонували Захарченку піти у відставку у знак протесту проти того, що президент та прем'єр не дають йому проводити реформи. Він, звичайно, відмовився.

Слава Богу, міністр визнав, що проблеми в міліції є, - розповідає далі про зустріч учасник ходи Максим Куліков. Сам він з Умані, та до ходи приєднався вже на другий день. - Повірте, якби не було "врадіївської ходи", то ніхто би цього не визнав. Сподіваються, ми побачимо кардинальні зміни. Якщо громадяни їх не відчують, то такі "Врадіївки" будуть по всій країні.

Тим часом люди згортають партійні прапори, та йдуть від МВС. Жінки із портретами загиблих родичів, ходять зі сторони в сторону. Від спеки вже заледве пересуваються. Вирішують прийти ввечері на Майдан Незалежності. Там о 18.00 годині має пройти акція всіх учасників врадіївської ходи.

Зараз ви читаєте новину «Повстала Врадіївка - повстане Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути