Ексклюзиви
понеділок, 15 квітня 2019 19:48

Після виборів іноземні церкви пришвидшать процес визнання ПЦУ - Євстратій Зоря

Після виборів іноземні церкви пришвидшать процес визнання ПЦУ - Євстратій Зоря
Невизнання автокефалії ПЦУ означатиме невизнання незалежності ще 9 православних церков, зазначив Зоря. Фото: УНІАН

Після виборчого циклу процес визнання автокефалії Православної церкви України церквами інших країн пришвидшиться.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав архієрей ПЦУ Євстратій Зоря в кулуарах Київського безпекового форуму.

"Визначеність держави на це безпосередньо впливає. Як вплинула на надання томосу позиція президента. Попередні президенти у свій спосіб теж турбувалися церковним питанням. Але поки держава не виявила чіткої позиції у заявах, рішеннях Верховної Ради, позиціях президента, доти Вселенський патріарх не був певен, чи треба це українцям. Тому у першу чергу це залежить від нас. Визнайте самі себе – тоді всі вас визнають", - сказав Зоря.

Православні церкви інших держав не поспішають визнавати ПЦУ, бо для них поки незрозуміла українська перспектива, зазначив він.

"Москва працює і потужно переконує: почекайте день-два і все це розвалиться. І Україна своєю політичною турбулентністю сама дає підстави говорити про те, що краще почекати. Тому церквам важко прийняти рішення. Але у низці церков є дуже позитивні сигнали. Це грецька церква, румунська. Вони розуміють, що ідеться не про сьогоднішній день, не про питання України, а про власне принцип автокефалії. Якщо вони не будуть визнавати автокефалію української церкви, то поставлять під сумнів свою власну. Бо дев'ять помісних церков отримали автокефалію томосом Вселенського патріарха. Вони це поступово починають розуміти. Проблема в інерції. 30 років ішли в одному напрямку, а тут треба змінитися", - пояснив архієрей ПЦУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штаб Порошенка назвав ризики для церкви після виборів

29 листопада константинопольський патріархат на синоді у Стамбулі підтвердив надання автокефалії Помісній православній церкві України. 6 січня Вселенський патріарх вручив томос про автокефалію митрополиту Православної церкви України Епіфанію.

Зараз ви читаєте новину «Після виборів іноземні церкви пришвидшать процес визнання ПЦУ - Євстратій Зоря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути