Ексклюзиви
пʼятниця, 21 травня 2021 10:52

Посла Португалії викликали до МЗС для розмови про кримських татар

Посла Португалії викликали до МЗС для розмови про кримських татар
Посла викликали після появи інформації , що Португалія заблокувала згадку 77-ї річниці депортації кримських татар в заяві ЄС щодо Криму. Фото: МЗС

Посла Португалії в Україні Антоніу Машаду 20 травня запросили до Міністерства закордонних справ України.

Обговорили позицію Португалії в контексті підготовки заяви Європейського Союзу в ОБСЄ з питання порушення прав людини на території тимчасово окупованого Криму, повідомила пресслужба МЗС.

Перед цим у ЗМІ з'явилась інформація, що Португалія заблокувала згадку 77-ї річниці депортації кримських татар в заяві ЄС щодо Криму.

"Перша заступниця міністра детально поінформувала посла про трагічні події 1944 року, коли безневинні представники кримських татар зазнали насильницької депортації, організованої радянським тоталітарним режимом. Як наголосила Еміне Джапарова, сьогодні в найгірших традиціях Радянського Союзу російська окупаційна адміністрація продовжує репресії проти кримських татар в тимчасово окупованому Криму, вдаючись до безпрецедентних порушень прав людини", - йдеться у повідомленні МЗС.

Португалія зараз головує в ЄС. Джапарова висловила сподівання, що країна і надалі розумітиме важливість вшанування Євросоюзом жертв радянського тоталітарного режиму. Вона зазначила, що ЄС у своїх виступах в рамках ОБСЄ послідовно виступає як надійний партнер України.

"Переконана, що, будуючи краще майбутнє, засноване на спільних цінностях демократії, свободи, людської гідності, верховенства права і поваги до прав людини, ми не повинні забувати важливих уроків минулого, зокрема таких, як депортація кримських татар, здійснена сталінським режимом 77 років тому", - наголосила Джапарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували фото знищених більшовиками кримських татар

Посол вказав, що Португалія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Машаду відзначив важливість поширення правди про злочини минулого й сучасності.

18 травня виповнилося 77 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини. Тоді з півострова депортували 191 044 особи. Цей день відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Зараз ви читаєте новину «Посла Португалії викликали до МЗС для розмови про кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути