вівторок, 30 квітня 2019 08:12

Порошенко змінив формат оборони Донбасу

Автор: mil.gov.ua
 

Рік тому, 30 квітня 2018-го, президент Петро Порошенко змінив формат оборонних дій на Донбасі з антитерористичної операції на операцію Об'єднаних сил.

"Впевнений в тому, що це не просто зміна формату. Це нові можливості захисту української території, українських громадян. Ми зробимо все можливе, щоб якнайшвидше земля окупованого Донбасу повернулася під суверенітет України, а для мільйонів тимчасово переміщених осіб, які змушені були покинути донецьку та луганську землі, ми створимо умови для того, щоб вони якнайшвидше повернулися і відновили нормальне життя на Донбасі", - підкреслив Порошенко.

Він передав управління від командувача АТО Михайла Забродського до командувачо Об'єднаних сил генерала Сергія Наєва.

Переформатування операції передбачав закон про реінтеграцію Донбасу. Головна ідея змін - передати формальне командування операцією на Донбасі від СБУ, яка формально керувала АТО, Збройним силам України. Весь особовий склад ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, розвідки, прикордонної служби та управління державної охорони та зброю підпорядкували Об'єднаному оперативному штабу ЗСУ.

Сили ООС мають право застосовувати зброю і спецзасоби, затримувати і доставляти громадян в поліцію, перевіряти документи і в разі їх відсутності затримувати, проводити особистий огляд і огляд транспорту.

Також прописані повноваження обмежувати рух транспортних засобів і пішоходів, входити і проникати на земельні ділянки, об'єкти нерухомості та транспортні засоби, а також використовувати засоби зв'язку та транспорт громадян в разі потреби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецпризначенці Нацгвардії одягли нові берети

У березні 2014-го Росія анексувала Крим. Від літа того ж року збройні сили РФ беруть безпосередню участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Результатом російської агресії проти України є близько 13 тис. вбитих, 30 тис. поранених, 1,5 млн переселенців.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко змінив формат оборони Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути