Ексклюзиви
субота, 03 березня 2018 13:05

Порошенко заявив про стабілізацію ситуації з газопостачанням в Україні

Порошенко заявив про стабілізацію ситуації з газопостачанням в Україні

Петро Порошенко запевнив, газопостачання в Україні нормалізувалося.

"Можемо сказати, що критична ситуація вже позаду. Станом на сьогоднішній ранок ми маємо різке збільшення поставок газу з Європейського Союзу: поставки газу з Польщі, поставки газу зі Словаччини, поставки газу з Угорщини. І весь дефіцит станом на 10:20 годин повністю покритий ", - заявив президент.

Порошенко також розповів про те, що 2 березня Україна скоротила споживання газу на 25 млн куб. м, або на 14%.

"Ми дякуємо всім, хто проявив витримку і професіоналізм у відповідь на газовий шантаж Росії. Ми вдячні президенту Порошенку, прем'єр-міністру Гройсману, міністру Насалику, членам РНБО, органам місцевої влади, виробникам тепла і комерційним споживачам за оперативне і компетентне реагування на ситуацію. ми також вдячні нашим європейським партнерам, які проявили солідарність і допомогли оперативно збільшити обсяги поставок палива з ЄС ", - зазначив голова правління НАК" Нафтогаз України "Андрій Коболєв.

У той же час прес-служба НАК "Нафтогаз України" повідомляє про те, що НАК поки не отримала від ПАТ "Газпром" ніяких документів щодо наміру розірвати контракти на поставку і транзит газу. Діючі контракти не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко розпорядився добитися арешту активів Газпрому

Як повідомлялося, "Газпром" після рішення Стокгольмського арбітражу не в свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України".

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" за позовом до "Газпрому". "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд дол. За недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. Також "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд дол. На користь "Нафтогазу". За заборгованість нараховуватимуть відсотки - 526 тис. Дол. На день, починаючи з 1 березня.

Однак "Газпром" не згоден з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити компенсацію "Нафтогазу".

Нагадаємо, 1 березня в "Газпромі" повідомили, що "Нафтогаз України" здійснив передоплату для відновлення поставок російського газу з березня. Одночасно "Газпром" повернув гроші, заявивши, що це пов'язано з відсутністю узгодженого додаткового договору до чинного контракту. В "Нафтогазі" назвали відмову "Газпрому" від поставок газу порушенням договору і невиконанням рішення арбітражу.

А вже 2 березня НАК закликав українців знизити температуру в приміщеннях на 1-2 градуси для економії споживання газу.

У свою чергу Володимир Гройсман сподівається, що ситуація з газом буде введена в штатний режим 6 березня.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко заявив про стабілізацію ситуації з газопостачанням в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути