Ексклюзиви
понеділок, 30 серпня 2021 17:29

Порошенко записав відео для Зеленського

Порошенко записав відео для Зеленського
Лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко дав президенту Володимиру Зеленському настанови, щоб поїздка у США стала змістовною, а не просто піар-візитом

П'ятий президент, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко у своєму відеозверненні дав настанови президенту Володимиру Зеленському перед його візитом у США. Порошенко наголосив – треба використати всі можливості, аби поїздка була змістовною, а не просто піар-візитом.

"На запрошення президента США Джозефа Байдена відбудеться довгоочікуваний візит президента України до Сполучених Штатів. З власного досвіду знаю вагу і значення Вашингтону для становлення незалежної, демократичної та сильної України. Тому не можу не вболівати за успіх і результативність українсько-американського саміту", – зазначає Порошенко.

"Тому і сам особисто використовував свої американські контакти та активно долучався до просування українських інтересів для досягнення змістовних результатів зустрічі двох президентів у Білому домі", – нагадав п'ятий президент.

"Перше і, на мою думку, найголовніше – встановити добрі особисті відносини довіри з главою Білого дому. Як мінімум, на тому рівні, яка існувала за моєї каденції. Лише компетентна, щира, чітка та конструктивна позиція справжнього лідера країни. Без підвищених тонів і питань на кшталт "чому Україна досі не в НАТО"? Це – важлива передумова успішності зустрічі", – переконаний Порошенко.

Друге – підтвердити рішучу налаштованість України на поглиблення стратегічного партнерства та союзництва зі Сполученими Штатами і нарешті запустити механізми Комісії стратегічного партнерства, зазначив лідер "ЄС".

Порошенко також наголосив – усі ідеї та ініціативи вже були закладені за часів віце-президентства Байдена.

"Йдеться про важливі складові зміцнення стійкості України у відсічі російському агресору через і укладення безпекової угоди, і координацію зусиль з просування на шляху до членства в НАТО, і розширення спектру оборонних летальних озброєнь, і військово-технічну кооперацію. Про все це вже починали говорити і говорили, і робили. І про Петріоти, і про кораблі, і про ракети, і про гелікоптери, і антиснайперські системи", – говорить Порошенко.

За його словами, варто також спробувати знайти оптимальні шляхи проактивного залучення США для припинення російської агресії на Донбасі.

"Третє – переконати американських можновладців та великий бізнес у щирості та ефективності Банкової у впровадженні демократичних та соціально-економічних реформ в Україні і, в першу чергу, у боротьбі з корупцією. Те, що дійсно важливо для серйозного іноземного бізнесу, – це не "няні" чи усні квазі-гарантії Банкової, а насамперед верховенство права і забезпечення незалежності правосуддя, правоохоронних та антикорупційних органів, банківського сектору в Україні", – зауважує Порошенко.

Він наголошує – інвесторів не переконаєш вкладати сотні мільярдів в Україну, допоки кишенькові суди, здається, більше керуються не волею Феміди, а духом і забаганками Банкової, а правоохоронці ганяються за опозицією і лицемірно покривають злочинців.

"Зеленському варто було б поставити крапку і роз'яснити свою позицію щодо екс-власника Приват-банку Коломойського, який перебуває під санкціями США, покриття зрадників у справі "вагнерівців", особистих мотивів у інструменталізації судової системи для переслідування демократичної опозиції", – переконаний п'ятий президент.

"Саме через реальні реформи та справжнє незалежне правосуддя пролягає шлях до реалізації так званого американського "плану Маршалла-Байдена" щодо України, який я запропонував новообраному президентові Байдену під час перших контактів з його командою на початку року. Сподіваюсь, що Зеленський розвине цю ініціативу під час свого візиту до Білого дому", – зазначає Порошенко.

Лідер партії також вважає вкрай нагальним зафіксувати важливе місце України в системі стратегічних енергетичних пріоритетів США, одним з елементів якої має стати спільна протидія Північному потоку-2.

"І, безперечно, з Вашингтона Зеленський має привезти орієнтовні терміни візиту в Україну президента США Байдена, що стане підтвердженням успішності зустрічі. Крім відвідання Білого дому, є кілька важливих локацій в США, до яких Зеленський мав би завітати, якщо йдеться про серйозний, змістовний, а не піар-візит. Насамперед, йдеться про штаб-квартиру МВФ, де президент України має провести переговори з Виконавчим директором Фонду Крісталіною Георгієвою", – пояснює Порошенко.

"Не менш важливий та символічний напрямок – штаб-квартира ООН у Нью-Йорку, де Зеленський мав би презентувати наробки Кримської платформи та залучити ООНівський компонент до міжнародних зусиль з деокупації Криму", – констатує Порошенко.

Він зауважив, що наступні дні всі будуть уважно стежити та вболівати за дипломатичні успіхи Глави держави на американському напрямі.

"Бо міцне українсько-американське стратегічне партнерство – це про Україну, про нашу незалежність, демократію, безпеку, мир та добробут. Відповідальність за здоровий дух у цьому партнерстві сьогодні лежить повністю на президентові Зеленському", – наголошує Порошенко.

"Як ніколи, спільно з Вашингтоном ми потребуємо історію успіху. І нині маємо всі умови, аби це сталося", – резюмує п'ятий президент.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко записав відео для Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути