вівторок, 14 листопада 2017 15:03

Порошенко стає на стежку Януковича

Порошенко стає на стежку Януковича
Президент Петро Порошенко стає на стежку свого попередника - Віктора Януковича, вважає голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Фото: tsn.ua

Президент Петро Порошенко, підписавши закон, що скасовує конкурсний відбір голів місцевих державних адміністрацій та керівників центральних органів виконавчої влади, стає на стежку свого попередника - Віктора Януковича. Про це написав голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко у блозі на "Українська правда".

Згідно зі ст. 118 Конституції, голови місцевих держадміністрацій (МДА) призначаються і звільняються з посади президентом за поданням Кабміну, нагадує експерт.

"До сьогодні голови адміністрацій та їхні заступники визнавалися державними службовцями. Відповідно, закон про державну службу врегульовував підготовку подання Кабміну до президента щодо їхнього призначення та звільнення.

Вилучивши голів МДА та їхніх заступників із дії закону про державну службу, Верховна Рада не змінила чинне регулювання повноважень і процедур уряду на інше. Вона просто прибрала це регулювання із законодавства.

Цим самим порушено статтю 8 Конституції, згідно з якою в Україні визнається і діє принцип верховенства права. А принцип правової визначеності є частиною верховенства права", - продовжує Коліушко.

Експерт нагадує: згідно з Конституцією, місцеві адміністрації є органами виконавчої влади. Тобто вони перебувають у системі органів виконавчої влади, яку спрямовує і координує Кабінет міністрів як вищий орган у цій системі. А голови МДА йому, відповідно, підзвітні і підконтрольні.

Більше того, уряд не зможе реалізовувати більшість своїх повноважень, встановлених статтею 116 Конституції, на всій території України без місцевих державних адміністрацій.
Президент не має жодних повноважень керувати місцевими державними адміністраціями, давати їм якісь доручення.

Також Коліушко нагадує: голів адміністрацій звільняє президент за поданням Кабміну. А також президент може відправити їх у відставку на основі рішення про недовіру, ухваленого відповідною обласною чи районною радою.

Отже, роль президента у відносинах з головами МДА мало відрізняється від його відносин, наприклад, із суддями. Він їх лише призначає на посаду за поданням іншого органу і, на відміну від суддів, також звільняє за поданням уряду або в разі недовіри відповідної ради.

Тобто Конституція встановила, що президент не має повноважень ні керувати головами МДА, ні призначати чи звільняти їх за власною ініціативою.

"Навіть не вдаючись до аналізу політичних підстав і наслідків ухвалення цього закону, можна стверджувати: підписавши закон, Петро Порошенко фактично став на шлях, яким пробував іти його попередник – шлях концентрації повноважень всупереч нормам Конституції України.

Це – надзвичайно тривожний симптом для ситуації в нашій країні", - резюмує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко тримає дулю в кишені - нардеп

9 листопада Верховна Рада внесла зміни до законів щодо окремих питань проходження державної служби. Він скасував норми про те, що кандидатури на посади голів місцевих державних адміністрацій обирала конкурсна комісії. Потім кандидатів призначав і звільняв президент за поданням уряду.

Керівник відділу адвокації Реанімаційного пакету реформ Вадим Міський написав, що депутати намагаються створити новий державний переворот. За його словами, цим законом керівники ОДА і РДА перестають бути політиками та держслужбовцями і стають справжніми "смотрящими від президента" на місцях.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко стає на стежку Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути