пʼятниця, 20 жовтня 2017 19:48

Порошенко робить величезну політичну помилку

Порошенко робить величезну політичну помилку
Президент Петро Порошенко не хоче парламентських виборів за відкритими списками, каже Олег Рибачук. Фото: УНІАН

Президент Петро Порошенко не хоче парламентських виборів за відкритими списками. Про це Gazeta.ua сказав колишній віце-прем'єр і голова Секретаріату президента Ющенка Олег Рибачук.

"За три роки після Революції гідності суспільство вперше змусило депутатів почати говорити про скасування ганебного закону Януковича. За ним Україна продовжує обиратися вже при президентові Порошенкові, хоча той обіцяв: при мені будуть відкриті списки.

Українці чудово розуміють — так далі бути не може. Маємо змішану систему із закритими партійними списками і ускладненим адмініструванням, не фахові виборчі комісії різних рівнів, "прострочене" ЦВК (три роки тому сплив термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК. Вони продовжують виконувати свої обов'язки на підставі змін до закону про Центральну виборчу комісію. - Gazeta.ua).

Більшість людей не бачать мажоритарки у парламенті. 70-80% мажоритарників взагалі не беруть участі у роботі Верховної Ради, при цьому займають половину депутатських крісел. І на окрузі їх немає. То краще, щоб партія пропонувала на область 5-20 кандидатів і виборці обирали, кого із них вони хочуть бачити у парламенті.

Свого часу Янукович як гумусом удобрював і клеїв мажоритарниками коаліцію. Зараз така проблема у "БПП". У парламенті не хочуть приймати рішення — кожна фракція кидає свій законопроект, не підтримує інший і голоси ніколи не набираються. Це було видно по вечірньому засіданні. Голосів би вистачило, якби президент прийняв рішення.

Порошенко робить величезну політичну помилку - починає через свою фракцію із "Народним фронтом" "нарізати" мажоритарні округи. Бо не впевнений у своєму політичному майбутньому після парламентських виборів. Порошенкові не потрібні відкриті списки.

Є варіант, що Верховна Рада проголосує за Виборчий кодекс Парубія. Якщо і його не ухвалять, то відповідальність покладається на президента. Тоді мусить подати свій законопроект. Але Порошенко це зробить тільки тоді, коли політичний біль стане нестерпним. До цього його може змусити суспільство. Порошенко може і не мріяти про вибори на другий термін, якщо матиме тавро "Я — за закон Януковича".

Теперішня система дозволяє тим, у кого є великі гроші, зберегтися у владі. А відкриті списки можуть зробити таких людей непрохідними, бо ніхто не гарантуватиме місця у списку", - сказав Олег Рибачук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко і Аваков посварилися - ЗМІ

19 жовтня народні депутати не підтримали законопроект про відкриті партійні списки на виборах.

Парламентарії так і не змогли зібрати мінімальних 226 голосів для переходу від змішаної (з мажоритарниками) до суто пропорційної системи.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко робить величезну політичну помилку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути