понеділок, 23 лютого 2009 08:25

Порошенко: "Курс 7,5 невиправданий. Його не було і не буде"

Порошенко: "Курс 7,5 невиправданий. Його не було і не буде"
Курс гривні до долара збережеться на рівні 8 гривень за долар. Про це заявив глава наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко в ефірі телеканалу ICTV.

"Ми спостерігаємо різкий ріст курсу долара в обмінних пунктах лише на вихідні, коли Нацбанк фактично не працює на міжбанківському валютному ринку", - зазначив він.

"П"ятничні котування складали біля 8 гривень, і ніяких загрозливих тенденцій не складалось", - наголосив Порошенко.

Крім того, він заявив, що курсу на рівні 7,5 гривень за долар в понеділок "не буде і не було".

"На сьогоднішній день курс 7,5 невиправданий. Насправді у всій східній Європі, в Росії, в Польщі, в Угорщині, в Туреччині, відбулася девальвація національних валют", - сказав Порошенко.

"Цей процес був абсолютно закономірний. А все пов"язано з тим, що за останні 5 років, дякуючи абсолютно пустим обіцянкам політиків, народ привчали витрачати незароблене і споживати невироблене власними українськими руками, невироблене українською промисловістю і не сплачено", - підкреслив глава наглядової ради.

"Жили споживаючи іноземне і за іноземні кредити. І коли прийшов час платити, ті хто солодко співав просто розвели руками", - додав Порошенко.

Крім того, він зазначив, що місія МВФ не відмовила Україні у другому транші кредиту.

"Насправді місія МВФ поїхала з України два тижні тому. Вона не відмовила Україні вона просто взяла перерву", - сказав Порошенко.

За його словами, це зроблено для того, щоб "влада в Україні нарешті припинила пусті балачки і прийняла рішення, яке, на сьогоднішній день, відповідає меморандуму про необхідність внесення змін до держбюджету з позицією "жити по коштам".

Порошенко також вважає, що українці мають вкладати зняті з депозитів гроші на нові депозити або в українські продукти. За його словами українці нині мають на руках 70 млрд грн, які вони раніше зняли з депозитів, і ці гроші населення має використати розумно.

"Сьогодні в Україні є два шляхи використання цих грошей. Перше це знайти надійний банк і знову їх вкласти в банківську систему України, або витрачати ці гроші на Українську продукцію", -сказав він.

Голова наглядової ради Нацбанку зазначив, що підписаний президентом в п"ятницю законопроект про обмеження ввозу імпорту і введення 13%-го мита на ряд продуктів, має позитивно вплинути на економіку України.

"Отже через 10 днів після вступу його в дію, ми будемо мати скорочення імпорту, це встановлюється лише на 6 місяців. Законопроект дасть Україні можливість навчитися жити в умовах кризи", - сказав він.

Також, за його словами, сьогодні банківська система знаходиться в такому стані, що вона сама має себе профінансувати.

"Це потрібно для того, щоб ми не повернулися до початку 90-х, коли у нас припинили функціонувати банки, все вимірювалося бартером, була десятитисячна інфляція", - скаржиться чиновник.

Порошенко зазначає, що задля недопущення такої ситуації, держава має створити стимули, щоб банки не ховали гроші, забезпечуючи власну підтримку, а вкладали гроші в економіку України.

"Наприклад, якщо ти не кредитуєш село чи реальну економіку, то ти будеш обмежений до доступу до рефінансування", - додає банкір.

За матеріалами: Українська правда, Економічна правда.
Зараз ви читаєте новину «Порошенко: "Курс 7,5 невиправданий. Його не було і не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути