вівторок, 12 вересня 2017 16:32

Порошенко проти Саакашвілі: чому президент програє

Конфлікт між Порошенком і Саакашвілі переріс у особистий. Щоб вийти з нього, президент має перевести ситуацію в юридичну площину. Поки що його стратегія програшна.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політтехнолог Сергій Гайдай.

Автор: Politeka
  Сергій Гайдай: "Саакашвілі може стати вічною проблемою Порошенка".
Сергій Гайдай: "Саакашвілі може стати вічною проблемою Порошенка".


Петро Порошенко розумів ризики для себе, коли приймав рішення про позбавлення громадянства Саакашвілі?

Президент не бачить викликів часу. Не думаю, що він прораховував ризики. Зараз для нього неприємна ситуація, коли очевидна помилка вилазить боком. За інсайдерською інформацією, його радники з піару і політичних технологій казали не чіпати Саакашвілі. Не чинити опір на в'їзді в Україну, а дати можливість повернутися і перейти у юридичну площину. Порошенко таку заяву зробив, але пізно. Якщо продовжуватиме таку ж стратегію, то погіршуватиме своє становище.

Саакашвілі не треба було йти в команду президента. Зрештою це йому вилізло боком

Хто більше винен у цьому конфлікті і міжнародній ганьбі України - Порошенко чи Саакашвілі?

Порошенко. До Саакашвілі важко пред'являти претензії. За два роки свого перебування у команді президента він наробив багато помилок, але там не було подвійної гри. Він був максимально відвертий і щирий. Президент же приховував справжні плани, використовував Саакашвілі. Помилка Міхеіла була в тому, що він допустив цю ситуацію. Йому не треба було йти в команду Порошенка. Зрештою це йому вилізло боком. А далі конфлікт між ними переріс у особистий. При чому Міхеіл діє відкрито - інколи зухвало, інколи виходить за рамки. Порошенко діє закрито. Він у цій позиції програє. Бо світ вимагає відкритості.


Чому Саакашвілі використав на кордоні силові методи, а не вирішував все по закону?

Це державна пропаганда. Назвіть мені хоч одну незаконну дію Саакашвілі. Він не мав повертатися в Україну? Мав. Сам президент це сказав: "Ми його ждали, він мав подати апеляцію в суд". Але президент не каже, що українська влада поза межами закону зробила все, щоб Міхеіл не зміг фізично приїхати в Україну. Без пояснень зупинили поїзд з Польщі. Це могли зробити лише після прямого розпорядження президента. Польський кордон Міхеіл пройшов без проблем. Наші прикордонники мали діяти за трьома сценаріями. Перший - пропустити його в Україну для подальших дій. Бо заборони на в'їзд у країну в нього немає. Якщо була заборона - її мали озвучити і дати письмовий документ про причини. Цього не зробили. Третій сценарій - вилучити паспорт і з іншим документом пропустити на територію України. Замість цього сказали, що замінований пункт пропуску. Що він має робити? Покинути той об'єкт разом із прикордонниками. Куди? На територію України. Тому що робили прикордонники? Перешкоджали евакуації? Тримали кордон? Чи це законно?

Який план дій і завдання максимум для Саакашвілі сьогодні?

У нього, як мінімум, є три завдання. Перше - об'єднати навколо плану опонентів Петра Порошенка. Друге - більш ефективно будувати свою політичну силу. Третє - як головний опонент влади має запропонувати суспільству проект законного демонтажу політичної системи, легітимно, без переворотів. Щоб ніхто не міг його звинуватити у розхитуванні Української держави. З іншого боку - цей проект повинен давати відповідь, чи є альтернатива сьогоднішній владі. Поки виборець не бачить її і не розуміє, яким чином змінити владу.

Порошенко - емоційна людина. Він хоче перемогти у цьому конфлікті

Як влада діятиме далі?

Максимально перешкоджатиме проживанню Міхеіла тут. Будуть обшуки, кримінальні справи. Їх уже відкривають. Хоча ми розуміємо - справа про припинення громадянства теж неоднозначна і незаконна. Влада продовжуватиме діяти за межами закону. Порошенко - емоційна людина. Він хоче перемогти у цьому конфлікті. Але йому вигідніше повернутися до сценарію правового варіанту - все вирішувати через суди. Таким чином дати Саакашвілі повністю пройти процедуру оскарження припинення громадянства.

Чим завершиться ця історія?

Передбачити це зараз складно. Я на місці Петра Олексійовича не тільки не перешкоджав би Саакашвілі, а й публічно дав охорону. Сьогодні особисто для президента є велика загроза - якщо щось станеться із Саакашвілі, то це назавжди буде проблемою для Порошенка.


Колишній президент Грузії та екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі перетнув україно-польський кордон у пункті пропуску "Шегині" 10 вересня. Щоб зробити це його прихильникам довелося штурмувати українських прикордонників. У сутичці постраждали 11 поліцейських та 5 прикордонників, як повідомили у поліції. За цими фактами відкриті кримінальні справи.
26 липня президент Петро Порошенко призупинив українське громадянство Саакашвілі. Хоча сам його підписував за прискореною процедурою у травні 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко проти Саакашвілі: чому президент програє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути