середа, 20 грудня 2017 19:48

Порошенко може програти

Порошенко може програти
Президент Петро Порошенко може програти у другому турі виборів. Фото: Reuters

В Адміністрації президента йде робота над переобранням на другий термін Петра Порошенка, повідомив сайт "Українська правда".

Контроль президента над мережею ОДА та РДА до останнього часу був проблемним. Саме з цієї позиції слід дивитися на зміни до закону про держслужбу, які влада провела через Раду. Тоді президент повернув собі одноосібне право звільняти й призначати голів адміністрацій, - йшлося в публікації.

- За неофіційною інформацією зміни закону пов'язані не стільки із виборами напряму. Скоріше побоюваннями. Деякі голови облдержадміністрацій, яких важко швидко звільнити, почали встановлювати стосунки із рейтинговими на місцях опозиційними силами, - каже Gazeta.ua політолог Володимир Фесенко.

Наскільки адмінресурс піднімає шанси Порошенка виграти вибори?

Він ефективно працює в деяких регіонах, не всюди. Де поєднуються адміністративні впливи з економічними бізнес-політичних угрупувань.

Допоміжним чинником виступають правоохоронні органи. Щоб технологія підкупу виборців ефективно працювала, потрібне їхнє сприяння або не реагування. Ось так адмінресурс працює. А щоб якийсь губернатор забезпечив перемогу президента чи іншого кандидата - проблемно. Сильних голів ОДА немає. Їхній вплив обмежений.

Українці не задоволені діяльністю президента. Що він має зробити протягом 2018 року, щоб переламати думку про себе? Чи здатен він на таке?

Українці не задоволені діяльністю практично всіх політичних лідерів. 45,5% не бачать жодного, який би міг ефективно керувати країною. Високі антирейтинги не тільки у Порошенка, а й у Тимошенко. До всіх негативне ставлення вище позитивного. При чому рейтинги президента за рік не впали, навіть трошки зросли. Наприклад, після підвищення пенсій.

Якщо економічна ситуація і соціальні стандарти покращаться, отримає декілька додаткових відсотків. Йому потрібно не робити помилок, конфліктів. Хоча повернути симпатії 14-го року вже не можливо (на позачергових виборах за Порошенка проголосували 54,7% виборців. - Gazeta.ua). Тактикою буде формування ставлення до нього, як меншого зла.

Хто буде головним конкурентом Порошенка на виборах 2019 року?

Порошенко і Тимошенко залишаються головними фаворитами виборів. При чому у другому турі може перемогти екс-прем'єр.

Хтось інший?

Несподіванки можуть бути. Є прошарок виборців, які не хочуть голосувати за Порошенка і Тимошенко, колишніх "регіоналів" чи Ляшка. Для них залишається Гриценко, Садовий, Вакарчук. У нього є до 8% активних виборців. І це стартовий рейтинг. Може виграти у другому турі. Боротьба, хто туди вийде буде гострою.

Може ситуація скластися так, що Порошенко не балотуватиметься на другий термін?

Він розуміє, що не може капітулювати. Мотивів багато. Якщо буде все гаразд зі здоров'ям і рейтинги різко не впадуть - піде на вибори. Вірогідність, що не балотуватиметься — низька. Парадокс - цього року Порошенка критикували, були протести прихильників Саакашвілі, але рейтинги не впали.

Людину з якими якостями потребує зараз Україна на посаді президента?

Людина, якій довіряють. Компетентна і досвідчена. Але частина виборців хочуть не стільки політика, скільки морального авторитета. Хто не має власного бізнесу чи є фігурою влади. Такого собі арбітра. Є запит на українського Гавела, або Макрона — молодого, рішучого, динамічного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакарчука зняли з рейтингу, Порошенко "виріс"

Восени соціологи включали у рейтинг Святослава Вакарчука. Тоді Петро Порошенко залучився би підтримкою 16,1% громадян, Юлія Тимошенко – 14,4%, а Святослав Вакарчук – 12,1%. Такі дані агенцій "Соціс", Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), "Рейтинг" та "Центру Разумкова" за період з 28 жовтня до 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко може програти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути