Ексклюзиви
середа, 15 травня 2019 16:32

Порошенко і Зеленський мають рівнятися на Кучму з Кравчуком - політолог

Порошенко і Зеленський мають рівнятися на Кучму з Кравчуком - політолог
Свого часу Леонід Кравчук та Леонід Кучма забезпечили безперервність влади. Фото: УНІАН

У передачі влади президент Петро Порошенко і новообраний глава держави Володимир Зеленський мали б брати приклад із попередників - Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми. Про це Gazeta.ua сказав політолог Олександр Кочетков.

"Найкращим прикладом в Україні була передача влади між Кравчуком і Кучмою. При тому, що перший не очікував поразки і не був до неї готовий. Але сприйняв вибір українців.

О дев'ятій ранку наступного дня після виборів штаб Кучми привітала Адміністрація президента Кравчука. А о десятій Леонід Макарович вже телефонував безпосередньо Леоніду Даниловичу. І далі того ж дня почалася робота обох команд щодо передачі влади — зустрічі, консультації. При цьому нікому і в голову не приходили кадрові призначення. Забезпечувалась безперервність влади, передавалась інформація. Країна була на першому місці. Хоча Кравчук був украй незадоволений програшем, відразу розпочалась робота щодо утримання ситуації в державі. І так повинно бути, це абсолютно природно", - розповів політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дострокові вибори катастрофічно потрібні Зеленському, але не країні

Президент, який відходить, має робити все, щоб його наступник міг продовжити розвиток країни, каже експерт.

"Порошенко задля власних амбіцій повернутися у політику, навпаки, створює максимально несприятливі умови для Зеленського. Протистояння йде за рахунок країни. Тільки зараз пішли певні телефонні контакти, зустрічі обох команд. Хоча у таборі чинного президента Зеленського продовжують поливати брудом, так само, як і під час кампанії.

Порошенкові та Зеленському немає про що зустрічатися і розмовляти. Петро Олексійович зробив все, щоб між ними була тільки ворожість, яку важко подолати. Їм фактично немає про що домовлятися. Один сказав, що за рік прибере другого (22 квітня президент Петро Порошенко заявив прихильникам про повернення на Банкову: "За рік – так за рік". - Gazeta.ua). Про що зараз тоді можна домовлятися? Петро Олексійович особисто саботує передачу влади, зокрема через свою політсилу у парламенті. Таким чином принижує новообраного президента і державу. Відбувається відторгнення несистемного кандидата олігархічною системою влади.

Єдину публічну розмову Порошенка і Зеленського бачили на стадіоні. Але це не була розмова людей, які дбають про країну

Єдину публічну розмову Порошенка і Зеленського бачили на стадіоні. Але це не була розмова людей, які дбають про країну, суспільство. Обоє абсолютно різні. Один — лідер олігархічної системи, інший — несистемний, який нічого в цій системі не розуміє. Їм немає про що домовлятися. Можуть перед інавгурацією зустрітися знову, але це буде піар-акція для зовнішнього світу. Зроблять вигляд, що наче б то відбувається демократична передача влади, все гаразд. А всередині — зневага один до одного. Картинку зроблять, але це буде нещиро", - говорить Олександр Кочетков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко та Грицак не збираються йти у відставку - ЗМІ

У другому турі президентських виборів шоумен Володимир Зеленський на 48,77% випередив Петра Порошенка.

Про остаточні результати виборів ЦВК повідомила 30 квітня.

Регламентний комітет рекомендував Верховній Раді розглянути 7 постанов про інавгурацію новообраного президента.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко і Зеленський мають рівнятися на Кучму з Кравчуком - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути