вівторок, 23 травня 2017 15:30

Порошенко боїться: чому не підписаний закон про амністію
7

Атовці вимагають прийняти закон "Про амністію". Просять звільнити з ув'язнення всіх учасників бойових дій, якщо їх злочини не є особливо тяжкими. Проте воїни бояться, що влада може прописати амністію бойовикам. Верховна Рада торік у грудні вдруге проголосувала за законопроект "Про амністію". Останнє слово у його прийнятті за президентом Петром Порошенком. Він має підписати документ.

Експерти розповіли Gazeta.ua, чому цей закон потрібен і кому заважає.

Автор: facebook.com
  Дмитро Корчинський: "Для Порошенка патріоти, яких заарештували, становлять більшу небезпеку, ніж ватники і бойовики із Донбасу".
Дмитро Корчинський: "Для Порошенка патріоти, яких заарештували, становлять більшу небезпеку, ніж ватники і бойовики із Донбасу".
Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, політик і суспільний діяч:

"Для Порошенка патріоти, яких заарештували, становлять більшу небезпеку, ніж ватники і бойовики з Донбасу. Його люди провели велику роботу, щоб арештувати добровольців.

Взяти і всіх випустити - це для нього занадто. Адже вони одразу запитають президента про війну і реформи.

Наша влада може утнути багато дурниць, але не думаю, що під амністію патріотів впишуть амністію і бойовикам. Це буде верх блюзнірства".

Автор: facebook.com
  Сергій Глоба: "Якщо Порошенко випустить арештованих захисників України, то вони його скрутять в баранячий ріг"
Сергій Глоба: "Якщо Порошенко випустить арештованих захисників України, то вони його скрутять в баранячий ріг"
Сергій ГЛОБА, волонтер:

"Якщо Порошенко випустить арештованих захисників України, то вони його скрутять у баранячий ріг.

За моїми даними, таких до 10 тисяч людей. Вони - гордість країни, добровольці, які першими виступили проти орди Путіна.

Вийдуть і запитають у президента, що він зробив позитивного для країни, а не для себе чи друзів. Малий і середній бізнес перебуває у скрутному становищі, старі олігархи мають проблеми, нові ж нарощують активи.

90 процентів українців Порошенко вже дістав зі своїми популістичними заявами, корупцією і економічним занепадом.

Якщо ж паралельно амністують і бойовиків, то режим Порошенка дуже швидко закінчиться. Хвилин за 30 від першого повідомлення про такий злочин проти народу".

Автор: facebook.com
  Ігор Козій: "За три роки Порошенко не зміг визнати, що в країні війна із Росією"
Ігор Козій: "За три роки Порошенко не зміг визнати, що в країні війна із Росією"
Ігор КОЗІЙ, військовий експерт:

"За три роки Порошенко не зміг визнати, що в країні війна із Росією. Через це маємо великі правові проблеми, адже полонені бойовиками українські військові не визнані військовополоненими і на них не діють міжнародні угоди.

Якщо надавати комусь амністію, то мусимо знати кому. Терористична операція затягнулась і тому важко говорити про амністію тим, хто в юридичному плані не має чіткого формулювання. Якщо військові Збройних сил України ще можуть бути учасниками антитерористичних підрозділів, то як у міжнародну практику вписати бійців добровольчих батальйонів?

Тут проблема дуже масштабна і потребує комплексного вирішення для всієї країни. Президент має вирішити - війна у нас чи ні. Без цього рішення про амністію говорити зарано"

Автор: facebook.com
  Юрій Кас'янов: "Поголовно всіх амністувати - це дурість".
Юрій Кас'янов: "Поголовно всіх амністувати - це дурість".
Юрій КАСЬЯНОВ, волонтер:

"Поголовно всіх амністувати - це дурість. Адже серед учасників АТО можуть бути грабіжники, ґвалтівники, дезертири і мародери. Але чи має влада інструменти, щоб усіх перевірити - не знаю. Потрібно дуже виважено до таких закликів про амністію підходити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полонені бойовики не хочуть повертатись до своїх

Автор: facebook.com
  Віталій Дейнега: "Я категорично проти випуску військових, які порушили закон".
Віталій Дейнега: "Я категорично проти випуску військових, які порушили закон".
Віталій ДЕЙНЕГА, волонтер:

"Питання амністії дуже заполітизоване.

Я категорично проти випуску військових, які порушили закон.

Адже тільки тим фактом, що ти воював, хочуть визволити людей, у яких реальні кримінальні справи.

Тут має бути винятково правосуддя і ніякої політики. Не можна вибірково випускати правопорушників, адже цим самим ми провокуємо робити ці злочини знову і знову. Якби всі учасники АТО були ідеальними, бо не було б контрабанди, не було збитих п'яними військовими цивільних, мародерства і ґвалтувань. Навіть, коли вилучали автомобілі для військових цілей і не повертали, за законом це просто крадіжка. Не треба вигадувати інститутів, які б перевіряли важкість злочину. Потрібно просто дотримуватись закону".

Автор: bigmir.net
  Юрій Бутусов: "Коли амністують не когось конкретно, а усіх – це популістський шлях"
Юрій Бутусов: "Коли амністують не когось конкретно, а усіх – це популістський шлях"
Юрій БУТУСОВ, журналіст:

"Порошенко не приймає цей закон, тому що незрозумілі критерії того, щодо кого виписуватиметься амністія.

Коли амністують не когось конкретно, а усіх – це популістський шлях. У правовій державі не можна давати амністію просто якійсь категорії людей. Серед 250 тисяч учасників АТО можуть бути реальні злочинці. Ті, які вчинили тяжкі злочини. Тому закон дуже політизований.

Має працювати правосуддя. А не прийматися загальні популістські рішення. Виникає запитання: "Чому амністуємо тільки учасників АТО? Давайте це зробимо і з учасниками революції на Майдані. Амністуємо усіх активних громадян, активістів та волонтерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автопробіг вирушив до Порошенка вимагати амністію

Мають бути правові шляхи вирішення проблеми. Також створена система правосуддя, в якій будуть судді присяжних. Вони вислуховуватимуть всі аргументи і виноситимуть справедливий вирок.

Бо повториться те, що із "законом Савченко". Для однієї людини зробили закон, амністували усіх. Вийшло кілька тисяч злочинців. Частина з яких здійснила повторно тяжкі злочини: вбивства та зґвалтування".

Автор: uapress.info
  Дмитро Снєгирьов: "Затягування щодо прийняття цього закону є елементом політичного шантажу. Насамперед, на комбатів першої хвилі, які стали депутатами. Наприклад, Семена Семенченка"
Дмитро Снєгирьов: "Затягування щодо прийняття цього закону є елементом політичного шантажу. Насамперед, на комбатів першої хвилі, які стали депутатами. Наприклад, Семена Семенченка"
Дмитро СНЄГИРЬОВ, військовий експерт:

"Цей закон спрямований на найактивніших представників добровольчих батальйонів, які мають або депутатський імунітет, або є лідерами громадської думки.

Зволікання Порошенка пов'язане з порушенням кримінальних справ серед цих представників. Їх наявність дає підстави Генеральній прокуратурі вимагати позбавлення депутатських повноважень і порушення справ. Прийняття закону позбавить такого впливу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада боїться добровольців і хоче тримати їх на гачку кримінальних справ

Рішення щодо підписання цього закону чи ні, лежить не в юридичній площині, а суто в політичній. Затягування є елементом політичного шантажу. Насамперед, на комбатів першої хвилі, які стали депутатами".

Закон "Про амністію" передбачає звільнення за злочини, що не є тяжкими або особливо тяжкими або що були скоєні з необережності, для неповнолітніх, вагітних жінок, ветеранів війни й учасників бойових дій, батьків неповнолітніх, людей з інвалідністю, ліквідаторів аварії на ЧАЕС та пенсіонерів. У новій правці законопроекту додали осіб, "які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко боїться: чому не підписаний закон про амністію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути