Ексклюзиви
пʼятниця, 21 грудня 2018 13:15

Полтавці обговорили причини росту газових тарифів і борги Тимошенко

Чому Юлія Тимошенко несе відповідальність за підвищення газових тарифів – про це говорили у Полтаві учасники Круглого столу "Що об'єднує державний борг України та ціну на газ для населення?", організованого Всеукраїнським рухом проти політичної корупції "Під контролем".

Як свідчить статистика зовнішніх запозичень, найактивніше Державний борг України почав нарощувати уряд під керівництвом Юлії Тимошенко. Приміром, у 2007 році запозичення України зросли з 54 млрд дол. США до майже 80 млрд дол, а в 2008-му році перевищили 100 млрд дол. США. Микола Азаров, який очолював Кабмін у 2010 році, додав до Держборгу ще понад 17 мільярдів доларів США.

 
 

Після зміни влади почалося скорочення Державного боргу. Зокрема, уряди під керівництвом Яценюка та Гройсмана запозичили лише 3 млрд 60 млн дол. США. Станом на 2018 рік зовнішній борг України складає понад 116,5 млрд дол. США. У наступному році на обслуговування боргів Україна має витратити 145 млрд грн.

10 років тому під зобов'язанням підвищити тарифи на газ до рівня ринкових підписалася очільниця Кабміну Юлія Тимошенко. Тож український уряд зрештою мусить виконувати зобов'язання, зафіксоване у Меморандумі з МВФ у 2008 році, нагадали експерти.

"Полум'яні заяви про те, що можна знизити ціну на газ удвічі – це голий популізм. На жаль, ті десятки мільярдів доларів кредитів, які Україна напозичала, починаючи з 2007 року, не забезпечили структурні реформи, енергозбереження та розвиток власного видобутку газу. Натомість, мільярди доларів перераховувались на рахунки Газпрому як оплата за газ, куплений за контрактами Тимошенко-Путіна", - говорить політолог Ростислав Балабан.

Ситуацію можна поліпшити тільки одним шляхом – суттєво скоротити споживання газу, впровадивши заходи енергоефективності, переконані фахівці. "Сьогодні через застарілі мережі, як то кажуть, "в трубу" вилітає більше третини енергоносіїв. Ми повинні встановлювати лічильники, ми повинні проводити чіткий облік енергоресурсів і усі можливі заходи енергоефективності", - говорить заступник голови Шевченківської районної у м. Полтава ради Сергій Савченко.

Експерти також звернули увагу учасників Круглого столу на те, що кінцеву вартість тарифів формують саме органи місцевого самоврядування, а не центральна влада. "Комунальні тарифи – це зона відповідальності усіх гілок влади, а не тільки Кабінету Міністрів. Я хочу звернутися до місцевих очільників: припиніть популізм, беріть ситуацію у свої руки, почніть енергозбереження, сформуйте свою обгрунтовану частину тарифу – і несіть свою частину відповідальності", - переконаний Ростислав Балабан.

Зараз ви читаєте новину «Полтавці обговорили причини росту газових тарифів і борги Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути