Ексклюзиви
субота, 08 жовтня 2022 13:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Польща пропонує розділити заморожені активи РФ

Польща пропонує розділити заморожені активи РФ
У Польщі запропонували поділити заморожені російські активи між Україною та ЄС. Фото: eastnews.ua

Польща пропонує використати частину заморожених російських активів на відновлення України.

Решту грошей польський уряд пропонує залучити для допомоги Європейському Союзу в енергетичній кризі, заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на неформальному саміті Європейської ради у Празі, передає "Польське радіо".

"7 жовтня в Чехії не було ухвалено формальних рішень щодо енергетичного ринку, проте можна говорити про певне зближення позицій між країнами ЄС. Сподіваюся, що після турбуленцій останніх місяців те, чого нам сьогодні вдалося досягти, виведе нас до позитивних висновків. Щоб ми нарешті використали потужну силу Європейської комісії та ЄС, аби досягти максимальних цін на газ", – сказав польський прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павутиння Москви та ізоляція РФ: прем'єр Польщі виступив з гострою заявою

Польща підтримує свою позицію щодо способів виходу зі спіралі високих цін на енергію.

"Я вказав на одне джерело, що можна порівняно легко отримати, коли йдеться про кошти. А саме – заморожені активи Російської Федерації. Це приблизно 350 мільярдів євро. І сьогодні можна отримати ці кошти для добра України, яку потрібно відновлювати. Але також для потреб мешканців ЄС та для потреб мешканців Польщі", – підсумував Моравецький.

У Польщі відкрили газопровід, який робить її незалежною від РФ. 27 вересня Балтійський газопровід офіційно відкрили в Польщі. Ним транспортуватимуть газ з норвезького шельфу через територію Данії в Польщу.

Урочиста церемонія відбулася в Голенюві Західнопоморського воєводства. У ньому взяли участь президент і прем'єр-міністр Польщі Анджей Дуда і Матеуш Моравецький, а також глава уряду Данії Метте Фредеріксен.

Зараз ви читаєте новину «Польща пропонує розділити заморожені активи РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути