понеділок, 07 серпня 2017 12:12

Польща пропонувала Порошенкові відмовитися від героїзації УПА

Польща пропонувала Порошенкові відмовитися від героїзації УПА
Польща пропонувала президенту України Петру Порошенко відмовитися від героїзації представників ОУН і УПА. Фото: УНІАН

Польща пропонувала президенту України Петру Порошенко відмовитися від героїзації представників Організації українських націоналістів (ОУН) і Української повстанської армії (УПА).

Про це заявив в інтерв'ю російському виданню "Коммерсант" міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, відомий обіцянками заблокувати вступ України до ЄС, повідомляє "Обозреватель".

"Україна несвідомо намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму - хоча хтось може назвати його націоналізмом. Це нормальна тенденція. Але наша порада: не будуйте історичну ідентичність на особистості, наприклад, Шухевича (головнокомандувач УПА Роман Шухевич. - Gazeta.ua). Від цього можуть постраждати європейські прагнення України. Адже члени ОУН-УПА брали участь не тільки в злочинах проти поляків, але й у Голокості", - заявив він.

Він розповів, що під час візиту Порошенка в Польщу в грудні 2016 року йому пропонували використовувати досвід Ізраїлю в переосмисленні Голокосту, "виділити" тих українців і поляків, які дійсно рятували людей під час війни і після неї.

За словами Ващиковського, відповідь була позитивною. Ініціативау спрямували ​​до Міністерства закордонних справ України, однак відповіді від глави відомства Павла Клімкіна польська сторона так і не отримала.

"Як і раніше я чекаю можливість відновити з українцями цю дискусію. У нас є досвід примирення з німцями. Чекаємо відповіді від України", - сказав він.

Ващиковський додав, що Польща пам'ятає про Волинську трагедію, однак це не означає, що влада країни забуде, "наскільки незалежна і суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи".

Він підкреслив, що Польща як і раніше готова співпрацювати з Україною і підтримувати її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річковий теплохід назвали іменем Романа Шухевича

Раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв'ю виданню wPolityce заявив: Польща заблокує потенційний вступ України в Євросоюз, якщо Київ не вирішить історичні питання, пов'язані з особистістю Степана Бандери.

Зараз ви читаєте новину «Польща пропонувала Порошенкові відмовитися від героїзації УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути