четвер, 12 грудня 2019 15:39

Політолог розповів, чим небезпечна ідея Зеленського щодо включення в переговори переселенців з Донбасу

Політолог розповів, чим небезпечна ідея Зеленського щодо включення в переговори переселенців з Донбасу
Політолог Володимир Горбач. Ідея посадити за стіл переговорів переселенців з окупованого Донбасу нереалістична. Фото: Gazeta.ua

Росіяни не погодяться на пропозицію президента Володимира Зеленського, щоб Донбас на переговорах представляли не лише представники бойовиків ДНР і ЛНР, а й люди, які змушені були покинути окуповані території.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Горбач, коментуючи слова глави держави під час підсумкової прес-конференції "нормандського самміту".

"У Зеленського половина співробітників 95 кварталу з Донецька. Він готовий до діалогу та підтримує його. Ідея щодо переселенців вдала. Дозволятиме технологічно перехопити контроль над ситуацією. Замість представників Л/ДНР посадити на переговорах когось з 95 кварталу. З близького оточення до президента Зеленського. Ідея цікава, але відносно нереалістична, - каже Горбач. - Її логіка полягає в зміні сприйняття конфлікту. Ніби контрольовані росіянами суб'єкти Л/ДНР є представниками інтересів мешканців Донбасу. Їх ніхто не обирав. Інтереси повинні представляти й люди, які змушені були покинути окуповані території. Вони мають бути повноправними учасниками Мінського процесу.

Негативним наслідком такої ініціативи може бути поява можливості для прямих переговорів з "владою" окупованих Донецьку та Луганську, вважає експерт.

"Росіяни вимагають цього протягом 5 років. Вони мають на увазі своїх представників. Коли Зеленський погоджується говорити і при цьому пропонує доповнити їхніх представників своїми, то наполовину погоджується з російською позицією. Хитра ідея, яка не спрацює на користь Україні. Лише нашкодить. Зеленський опиниться за столом переговорів з лідерами Л/ДНР, - пояснив він. - Зеленський може приїхати в Мінськ на переговори. Там є представники Л/ДНР, які знаходяться за дверима і не є учасниками тристоронньої контактної групи. Запропонувати своїх представників для балансу. Загроза полягає в тому, що це відкриває можливості прямих переговорів з окупованими територіями".

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська влада готова до діалогу з жителями Донбасу. Він зазначив, що весь час спілкується з жителями Донбасу, які виїхали з Донецької та Луганської областей після початку російської агресії в 2014 році. Він запропонував залучити до роботи Тристоронньої контактної групи в Мінську в якості представників окупованого Донбасу людей, які виїхали з ОРДЛО після початку конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, чим небезпечна ідея Зеленського щодо включення в переговори переселенців з Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути