вівторок, 27 серпня 2013 12:04

Політолог називає "квіточками" митні суперечки України та Росії

Політолог називає "квіточками" митні суперечки України та Росії
Політолог Андрій Золотарьов. Фото: kontrakty.ua

Російське керівництво по відношенню до України демонструє примус до дружби. Так Gazeta.ua політолог Андрій Золотарьов прокоментував заяву радника президента Росії Сергія Глазьєва про те, що у разі підписання Україною Угоди про асоціацію вона перестає бути для Росії стратегічним партнером.

Він наголосив, що від українських політиків рідко можна почути подібні геополітичні розмірковування. "А от росіяни, такі як Глазьєв, мислять саме геополітично. Вони розуміють: якщо Україна підпише Угоду про асоціацію, повільно рухатиметься в бік Євросоюзу та НАТО. Опиниться в становищі санітарного кордону. В той час, як Росію чекає майбутнє мусульманської країни. Бачимо, як іслам рухається на Північному Кавказі. Тому це питання часу. Коли приїжджаєш до Москви, набагато частіше бачиш обличчя вихідців із Середньої Азії та Кавказу. Столицю Росії важко вже назвати слов'янським містом. Тому росіяни дуже болісно сприймають перспективу підписання Україною асоціації", - зазначив експерт.

Золотарьов вважає, що в Росії всі, окрім Путіна, змирилися з думкою, що Україна є "відрізаним куснем". "Дуже добре розуміють, що українська владна верхівка зробила вибір на користь асоціації. А от Путін давно перебуває в певному астралі. Для нього цінності, які мають вагу для Віктора Федоровича, як то "Межигір'я", нічого не варті. Думки Путіна налаштовані на те, аби позиціонувати себе як збирача земель — людини, яка згуртує залишки Радянського Союзу. Рух України в бік Євросоюзу фактично рушить ці плани під корінь. Для російського президента це дуже болісно. Найближчі два роки він з цим не змириться. Те, що було у серпні — митні суперечки — це тільки "квіточки".

"Ягідки" будуть ще попереду. Політика буде дуже проста — Росія почне ставитися до України, як до члена європейської спільноти з усіма можливими наслідками, аби економічні обставини змусили українське керівництво замислитися над майбутнім. Блокування російського ринку буде дуже болісним", - зауважив політолог.

За його словами, від підписання Угоди швидких політичних наслідків не буде. "Україна нікуди не зникне. Угоду про асоціацію мають Чилі та Туреччина, але вони нікуди не зникли. Вона відкриває український ринок для європейської економіки. Якщо Угода про вільну торгівлю почне діяти, Україна втратить залишки радянської промисловості, яка залишилася у спадок. Виявиться, що наше машинобудування, харчова промисловість опиняться в не конкурентноздатному становищі", - додав Золотарьов.

Зараз ви читаєте новину «Політолог називає "квіточками" митні суперечки України та Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути