понеділок, 25 вересня 2017 20:23

"Політика Меркель буде слабшою" - експерт спрогнозував наслідки виборів у Німеччині

"Політика Меркель буде слабшою" - експерт спрогнозував наслідки виборів у Німеччині
Ангелі Меркель потрібно буде створювати нову коаліцію / Фото: Новости Сегодня 24

Праворадикали лобіюватимуть російський інтерес у парламенті, нормандський формат не зміниться, а міністром закордонних справ Німеччини може стати проукраїнський політик.

Про це Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Василь Мирошниченко.

- Найважливіше питання зараз — з ким Меркель формуватиме коаліцію. СДПН не хоче туди вступати. Очевидно, що з комуністами чи "Альтернативою для Німеччини" не об'єднається через їхні погляди. Залишається домовлятися із "зеленими" та вільними демократами. Враховуючи, що коаліцію складатимуть три партії, політика буде слабшою, ніж за співпраці з СДНП.

Як ці вибори вплинуть на Україну?

Перемога Меркель — це для нас добре, тому що вона залишається канцлером. Вона в темі, дуже добре розуміє Росію і ситуацію України. Нормандський формат залишиться незмінним, продовжуватимуться санкції проти РФ.

З часу повалення нацизму до парламенту Німеччини вперше пройшла партія, що декларує праворадикальні погляди. Чому так сталося?

Тому що "Альтернатива для Німеччини" запропонувала те, що розчарований електорат не може отримати в традиційних партіях. Голосували за них ті, хто мають антиіммігрантські настрої і яких розривають на частини ліво- і праворадикальні ідеї. АдН поєднує їх, як міст між ними. Зокрема, до цього приклалася мігрантська криза 2015 року. Велика кількість іммігрантів з Близького Сходу призвела до невдоволення багатьох виборців. А партія АдН свою кампанію побудували на антимігрантських ідеях. Говорили про ідентичність Німеччини. Про це востаннє йшла мова у ФРН ще за Гітлера. Після Другої світової це чутлива тема для Німеччини. Однак, у багатьох країнах Європи зараз з'являються праві в парламенті.

Як праві впливатимуть на стосунки України з Німеччиною? Вони ж пропутнські.

88 правих депутатів буде в Бундестазі (631 загалом. - Gazeta.ua). Вони культивуватимуть нормалізацію відносин із Росією. Їздитимуть у Крим, Москву. Їхній вплив буде, але незначний. Оскільки зовнішня політика - пріоритет виконавчих органів влади, тобто канцлера і міністерства закордонних справ. До сьогодні МЗС очолював представник СДПН, який мав позитивні сентименти до Росії. Якщо цю посаду обійме хтось із "зелених", це буде антиросійський і проукраїнський міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка привітали Меркель з перемогою

Ще до виборів офіційний Берлін заявляв, що очікує можливого в них втручання Росії. Чи було воно?

Cтверджувати, що Росія втручалася у німецькі вибори, не можу. Поки з приводу цього немає інформації.

24 вересня відбулися партаментські вибори. Блок партій Християнсько-демократичний союз та Християнсько-соціальний союз на чолі з Ангелою Меркель набрав найбільшу кількість голосів - 33%. Соціал-демократична партія Німеччини посіла друге місце із результатом 20,5% голосів. Заявивши, що піде в опозицію. Раніше СДПН була в коаліції з політсилою Меркель. Правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" посіла третє місце, здобувши 12,6% голосів. Ця партія вперше потрапила до Бундестагу. Вона має відверто проросійські погляди, виступає за скасування санкції проти РФ. Також до парламенту пройшли: Вільна демократична партія, Ліва партія, Зелені.

Під будівлею торгівельного центру FitX на Александерплац у Берліні, де проходить післявиборна вечірка АдН, зібралося понад тисячу осіб, незадоволених високим редультатом праворадикалів.

Зараз ви читаєте новину «"Політика Меркель буде слабшою" - експерт спрогнозував наслідки виборів у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути