середа, 10 травня 2017 14:42

"Політичні тварини" - Гонтарева написала прощальне звернення

"Політичні тварини" - Гонтарева написала прощальне звернення
"Гонтарева винна в падінні гривні не більше, ніж стюардеса в катастрофі літака". Фото: УНІАН

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева заявляє, що її місія завершена. Всі завдання, які вона поставила перед собою, виконані.

Про це вона написала в прощальному зверненні "Мій останній робочий день у Нацбанку" на сайті "Новое время".

"Багатьох людей, яким я вдячна, я ніколи не бачила: можу тільки здогадуватися, хто в кінці 2014 року запустив проект Save Gontareva, під яким з'явилося більше 1000 лайків у морі загальної ненависті.

Я так і не дізналася ім'я людини, яка в розпал війни і фізичного знищення нашої промисловості на Донбасі написала: "Гонтарева винна в падінні гривні не більше, ніж стюардеса в катастрофі літака".

Як точно сказано. Адже ми в одну мить втратили на Донбасі і 15% нашого ВВП, і 30% валютних надходжень. Зупинилися підприємства, а інфраструктура була повністю зруйнована. Платіжний баланс країни просто "розірвало на шматки" і курс валюти, який є дзеркалом платіжного балансу, відреагував на це відповідно.

Вже не кажу про хронічні, несумісні з життям дисбаланси у всіх секторах вітчизняної економіки і банківської системи, що накопичилися за 20 років імітації реальних реформ. Це і порожній казначейський рахунок уряду, і стомільярдна діра в НАК "Нафтогаз", і величезна кількість смертельно хворих банків", - написала вона.

Країна перейшла на гнучкий валютний курс і почала нову монетарну політику, заявила Гонтарева.

"Ми очистили банківську систему від неплатоспроможних банків і посилили її стійкість. Повністю трансформували Національний банк у потужний модерний інститут, перебудувавши всі внутрішні процеси", - пояснила вона.

"Зараз течію річки вже не повернути назад: на борту сучасного корабля на ім'я "НБУ" нова професійна команда реформаторів. Макроекономічне море вже понад два роки спокійне. Але це не означає, що буде легко.

У країні, де немає правосуддя, де "політичні тварини" гризуть одна одну до крові, де тих, хто хоче змін на краще, чи не щодня поливають брудом на всіх телевізійних каналах і носять їм гроби до центрального входу, треба мати велику силу духу і силу волі. Тому головна порада - не втратити нову команду НБУ, триматися міцно за наших 500 спартанцях", - йдеться в тексті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар залишився стабільний

Валерія Гонтарева працює на посаді голови Нацбанку з червня 2014 року. 10 квітня на брифінгу заявила, що йде у відставку. З 11 травня обов'язки голови НБУ виконуватиме її перший заступник 56-річний Яків Смолій.

Зараз ви читаєте новину «"Політичні тварини" - Гонтарева написала прощальне звернення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути