Ексклюзиви
неділя, 18 лютого 2018 11:10

Поліцейських треба пронумерувати довічно - Найєм пояснив закон для копів

Поліцейських треба пронумерувати довічно - Найєм пояснив закон для копів
В Україні потрібен закон про нумерацію поліцейських і нацгвардійців, - вважає нардеп Мустафа Найєм. Фото: УНІАН

В Україні потрібен закон про нумерацію поліцейських і нацгвардійців. Це потрібно для уникнення безкарності з їхнього боку.

Про це у Facebook написав нардеп Мустафа Найєм.

"Цими днями ми відзначаємо чергову річницю розстрілів на Майдані. Мабуть, кожен пам`ятає ті жахливі кадри, на яких декілька правоохоронців ногами забивали лежачого на землі хлопця... Пройшло майже чотири роки, а ми досі не встановили винних, безкарними досі залишаються сотні працівників мілції, внутрішніх військ та бійців Беркуту, які брали участь у розстрілах та жорстокому побитті на мирних акціях в ті дні.

Однією з причин залишається неможливість встановити осіб злочинців. У розпорядженні слідства є сотні записів побиття та розстрілів. Але формально, аби пред'явити обвинувачення конкретним особам, цього недостатньо. Потрібні прізвища та імена цих осіб. Однак, на той час майже весь особовий склад правоохоронних органів діяв в масках, або з опущеними тонованими забралами, тому ідентифікувати злочинців можливості немає", - зауважив він.

Проблема ідентифікації правоохоронців досі існує, вважає нардеп.

"Номери на жетонах поліцейських не читабельні, особливо в темну пору доби. На жаль, закон не визначив місце їхнього закріплення. На практиці непоодинокі випадки, коли жетони кріпляться на поясі", - додав він.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо ідентифікації працівників Національної поліції та військовослужбовців Національної гвардії, розповів Найєм.

Документ пропонує:

- встановити чіткі вимоги щодо розпізнання інформації на жетоні поліцейського та закріплення його в області грудей. Індивідуальний номер правоохоронців має читатися як на відстані, так і в темний час доби;

- уряду створити єдину базу даних індивідуальних номерів поліцейських та нацгвардійців. Індивідуальні номери мають присвоюватися працівникам цих органів довічно, аби уникнути їх дублювання у разі звільнення або поновлення людини на службі в правоохоронних органах;

- індивідуальний номер має бути не лише на жетоні, а й на усіх засобах індивідуального захисту правоохоронців: на шоломі, а також нанесений на нашивку, яка кріпитиметься до бронижилету.

І дуже важливо, щоб така система буда введена законом, а не наказом Міністра або рішенням керівника правоохоронних органів.

"Якби така система ідентифікації була запроваджена до 2013 року, багатьом правоохоронцям минулого режиму було б неможливо уникнути покарання", - пояснив Найєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початком війни відкрили арсенали - стався сплеск опору працівникам поліції - Князєв

Рівень довіри населення до Національної гвардії сягає 52,6%, до ДСНС - 50,5%, Державної прикордонної служби - 46,4%, Національної поліції - 39,3%, Патрульної поліції - 40,9%. Таку статистику наводив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Зараз ви читаєте новину «Поліцейських треба пронумерувати довічно - Найєм пояснив закон для копів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути