понеділок, 27 серпня 2012 19:59

Поки переговори між Україною та Росією будуть закритими, питання газу не вирішиться - експерт

Поки переговори між Україною та Росією будуть закритими, питання газу не вирішиться - експерт
Віталій Бала прокоментував зустріч президентів України та Росії, які відбулися 25 серпня. Фото: ric.ua

Поки переговори між керівниками України та Росії будуть закритими, ключові для України питання вирішеними не будуть. Так політолог Віталій Бала прокоментував зустріч президентів України та Росії, які відбулися 25 серпня. За інформацією ЗМІ, за газ сторонам так і не вдалося домовитися.

"Поки не зможемо вести в публічній площині перемовини та зустрічі з Російською Федерацією, до того часу ми не будемо знати зміст того, про що там говорилося і про що могло говоритися. Таким чином, це буде впливати на ці чи інші чутливі для України теми, включаючи той же газ, у відносинах з Росією", - наголосив він.

Політолог переконаний, що "тільки вибудувавши прагматичні взаємовигідні стратегічні стосунки, можна уникнути домовленостей на тому рівні, які не зрозуміли з точки зору інтересів України".

"Ця зустріч і майбутні не є виключенням. Бо за великим рахунком, так завжди відбувалося і відбувається, і в першу чергу це пов'язано з газом. Ми знаємо, що була нещодавно зустріч Бойка з Міллером, тобто не зрозуміло, чому міністр зустрічається з головою правління великого господарського суб'єкта, а не з міністром. Про що вони говорили, ми теж не знаємо.

І ці речі для нас зараз є не найкращими, але це об'єктивна реальність", - підкреслив Бала.

Він також підкреслив, що Росія давно поставила умови Україні, за яких може бути переглянуто газові контракти: "Нам сказали яким чином воно вирішиться - вступайте в союз і все буде добре".

Та от чи піде на це влада, прогнозувати зараз важко, вважає політолог

"Треба питати у влади, чи вона на це піде, чи ні. Чи зможе вона відстояти все таки свої позиції, чи ні. Поки що вони там щось відстоюють, але далі час покаже. У будь-якому разі ми маємо розуміти, що для Росії піти в односторонньому порядку на такі речі, враховуючи те, що ми найбільше закупаємо газу дуже проблематично. Україна є одним із серйозних надходжень до бюджету", - наголосив він.

Бала також підкреслив, що газові питання з РФ все ж треба вирішувати на рівні перемовин та компромісів.

Нагадаємо, що в суботу, 25 серпня, Янукович зустрівся з Путіним у Сочі. Перемовини проходили за зачиненими дверима. Президент України висловив сподівання щодо того, що під час діалогу вдасться обговорити і газове питання. Але, за інформацією джерел, це питання вирішено так і не було.

Зараз ви читаєте новину «Поки переговори між Україною та Росією будуть закритими, питання газу не вирішиться - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути