четвер, 08 квітня 2021 21:14

Викрадення судді Чауса співробітниками ГУР МО: скандал у Молдові задля дискредитації Бурби і вагнергейту

За заявою міністра МВС Молдови Павла Войка, у викраденні 3 квітня судді-хабарника Миколи Чауса підозрюються громадяни України.

Повідомляється, що один підозрюваний затриманий. Встановлено особи всіх учасників викрадення, які вивезли Чауса на машині і перетнули кордон з Україною. Ця заява влади Молдови показує, що, як не дивно, Україна, що має тісні зв'язки, в тому числі по лінії спецслужб з Молдовою, в такому випадку для чогось здійснила неузгоджену з нашим союзником операцію і ускладнила відносини з нашими друзями, які йшли нам назустріч в цій справі.

У дружній Молдові нашим спецслужбам діяти можна безпечно. Але раптово виявилося, що операція викрадення була здійснена безграмотно - на території ворога така безпечність призвела б до принизливого провалу.

Молдавські сайти опублікували дані документів трьох українців, причетних до викрадення. Зробити це неважко - адже машина, на якій вивозили Чауса, була встановлена ​​майже відразу - викрадачі не завдали собі клопоту її замінити. У це важко повірити, але як мінімум один з трьох українців в'їхав в Молдову за своїми цими документами! Які дозволяють ідентифікувати учасника викрадення як співробітника ГУР МО.

Хабарник Чаус заслуговує найсуворішого презирства. Однак вражає некомпетентність керівників операції. Добре, що завдяки наявності особливих відносин з Молдовою обійшлося без затримання і викриття.

У НАБУ, де розслідується справа Чауса, зараз дивуються - навіщо було поспішати викрадати Чауса, адже в Молдові 22 квітня має засідати Верховний суд за поданням екссудді політичного притулку? Шансів виграти процес щодо екстрадиції у одіозного Чауса не було взагалі ніяких. В недалекому часі Чаус був би переданий в руки українського правосуддя, нехай не так швидко, але зате законно, діватися Чаусу нікуди. Детективи побоюються, що ситуація з Чаусом допоможе всім фігурантам справи відбити майбутній вирок у Європейському суді з захисту прав людини. Відразу після того, як Чауса пред'являть, він розповість, як сам вирішив втекти в Україну і попросив друзів упакувати його в багажник для безпеки, його треба буде передати в НАБУ.

Виявляється, поспішність викрадення Чауса має пояснення. На жаль, мотив вкрай примітивний. Метою операції є спроба якимось чином встановити причетність до вивезення Чауса за кордон ексначальника ГУР МО Василя Бурба. Саме зараз, поки не вийшов фільм про Вагнергейт, Офіс Єрмака шукає компромат на керівників проваленої спецоперації із захоплення терористів.

Однак прив'язка Бурби до вивезення Чауса буде нелегкою справою. Адже Бурба на той момент працював в ГУР МО, проте аж ніяк не він був в той час керівником.

ГУР МО очолював Валерій Кондратюк, діючий начальник Служби зовнішньої розвідки.

Загалом, Чаус знаходиться в Україні вже понад четверо діб, але як і раніше його не пред'являють громадськості, а ведуть переговори. Мабуть, йде узгодження тексту його показань. Мабуть, Чаус повинен буде сказати, що його ніхто не викрадав, а він сам зробив ще одне правопорушення та незаконно перетнув кордон Молдови в зворотному напрямку. Якщо Чаус скаже на суді, що його викрали і доставили силою, він поставить владу в украй незручне становище, тому з ним ведуть переговори, що і про кого він повинен сказати.

Ну і чекають, коли зійдуть синці і фінгал під оком. Пред'являти побитого свідка - це значить повністю обнуляти в ЄСПЛ будь-які його свідчення. Той співробітник, хто виклав фотографії побитого Чауса після затримання, спрацював явно не в інтересах правосуддя.

 

Але ця історія повинна стати уроком - неприпустимо використовувати для проведення таємних операцій кадрових співробітників без елементарного оперативного прикриття. Неприпустимо діяти під впливом емоцій, і безвідповідально проводити неузгоджені акції на території наших союзників.

А щодо Вагнергейту - ніхто не зробив так багато для розкрутки цього скандалу і для демонстрації причетності Офісу президента до зради цієї спецоперації, як сам Офіс президента.

Зараз ви читаєте новину «Викрадення судді Чауса співробітниками ГУР МО: скандал у Молдові задля дискредитації Бурби і вагнергейту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути