середа, 21 липня 2021 11:19

"Північний потік-2": США і Німеччина сьогодні можуть оголосити про угоду. Чого чекати Україні

"Північний потік-2": США і Німеччина сьогодні можуть оголосити про угоду. Чого чекати Україні
Німеччина не хоче припиняти постачання газу по трубопроводу "Північний потік-2" в разі агресивних дій Росії. Фото: WSJ

США і Німеччина сьогодні можуть оголосити про угоду щодо "Північного потоку-2". У ній ідеться, що США припинять чинити опір "Північному потоку-2", а ФРН інвестує в Україну.

Про це пише WSJ посиланням на джерела у Вашингтоні та Берліні.

Угода між США і Німеччиною складається з чотирьох пунктів.

Німеччина і США інвестують $50 млн в українську інфраструктуру зелених технологій, зокрема у відновлювані джерела енергії та суміжні галузі. Також Німеччина підтримає переговори у сфері енергетики в рамках Центральноєвропейського дипломатичного форуму "Ініціатива трьох морів" - Тримор'я.

При цьому США збережуть право в майбутньому запроваджувати санкції проти трубопроводу в разі енергетичного примусу з боку Росії.

Проте німецька сторона відхилила вимогу США - припиняти постачання газу в разі агресивних дій Росії проти своїх сусідів. Замість цього Німеччина не відмовилася від запровадження в майбутньому санкцій проти енергосектору РФ.

Однак Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як крок Росії в розширенні свого впливу на інші країни. При цьому він вважає об'єднану групу країн-союзників найефективнішим способом протидії Москві, пише видання.

Оголошення про угоду відклали, щоб не затьмарити прощальний візит канцлерки Німеччини Анґели Меркель в Білий дім, додали співрозмовники видання. Один із них заявив, що про угоду оголосять найближчими днями, інший – що вже сьогодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угода щодо "Північного потоку-2" – газовий варіант Будапештського меморандуму

Проєкт угоди передбачав просування США і ФРН інвестиції в $1 млрд в "Зелений фонд", пише Bloomberg. Це повинно допомогти Україні перейти на чисті джерела енергії. Спочатку Німеччина зобов'язалася вкласти у фонд $175 млн.

Також Німеччина призначить спеціального посланника – з фінансуванням у розмірі $70 млн – для підтримки енергетичних проєктів Німеччини та України.

Угода зобов'яже Німеччину сприяти продовженню договору між Україною і Росією про транзит газу до 2034 року. Ці переговори повинні початися до 1 вересня.

Німеччина зможе самостійно запроваджувати санкції проти Росії, якщо вона використовуватиме енергетику як зброю або агресивно діятиме проти України. Вони полягають в обмеженні експорту російських енергоносіїв.

Формулювання в угоді двозначні, констатує анонімний топчиновник в США. Це нібито зроблено навмисно, щоб не давати Росії готовий план дій країн у відповідь на її агресивну поведінку.

"Угода повна обіцянок і запевнень, але мало що пропонує щодо значущих заходів усунення основних загроз нацбезпеки союзникам і інтересам США", - вважає сенатор США і головний республіканець в Комітеті з міжнародних відносин Джим Ріш.

Адміністрація президента США Джо Байдена просить Україну не критикувати їхню угоду з Німеччиною щодо "Північного потоку-2".

Пригрозили, що публічні виступи на цю тему можуть зіпсувати відносини Вашингтона і Києва.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2": США і Німеччина сьогодні можуть оголосити про угоду. Чого чекати Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути