понеділок, 28 листопада 2011 15:31

Після протестів у Донецьку електоральна підтримка влади на Сході впаде - експерт

Після протестів у Донецьку електоральна підтримка влади на Сході впаде - експерт

Акції чорнобильців у Донецьку суттєво вплинуть на електоральну підтримку Віктора Януковича і Партії регіонів у цьому регіоні на наступних парламентських виборах.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

"На сьогоднішній момент ці протести можуть призвести до подальшого падіння рейтингу влади і президента. Ці акцію мають соціальний характер і вони великою мірою відбуваються у регіонах, де є базовий електорат Януковича і Партії регіонів. Це вдарить, насамперед, по них", - вважає він.

"Водночас ці акції є розрізненими: у них немає чіткого лідерства, у них немає чіткого плану і чіткої системи. Тому я маю великі сумніви, що ці акції можуть призвести до системних політичних змін в країні. Та вони можуть відобразитися, безперечно, на результатах парламентських виборів. Це вже не перша акція протесту і те, як влада ставиться до людей, достатньо добре буде ілюструвати те, ким є Янукович зокрема для Донецької області та для інших східних областей", - пояснив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція погрожує відставкою Пшонки, якщо не розслідуватиметься загибель Конопльова

У той же час, Таран переконаний, що акції чорнобильців у Донецьку не призведуть до більш масових протестів та революції.

"Я не думаю, що це призведе до якихось глобальних політичних змін, немає передумови, немає чіткого лідерства, немає логіки зміни влади. Усього цього немає. Однозначно, ці акції залишаться у масовій свідомості, вони просто переломлять електоральну підтримку влади", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Донецької ОДА акцію чорнобильців вважає політичним проектом

У подальшому, на думку експерта, акції протесту матимуть все такий же локальний характер.

"У Донецьку вже давно немає можливості для громадян висловлювати свої думки. Тому, я думаю, що максимум, що у цій ситуації може бути — це такі ж акції протесту, які матимуть локальний характер. Однозначно у Донецьку громадяни будуть шукати можливості перемогти не серед влади, а серед інших політиків. Та пошук цей буде достатньо складний, тому що досі Партія регіонів та Янукович завдяки великою мірою адмінресурсу тримали по суті весь політичний процес", - наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович доручив ГПУ розібратися зі смертю протестувальника в Донецьку

Він також наголосив, що для громадян ці протести будуть дуже складні з точки зору вираження невдоволення:

"Немає свободи вільних зібрань, є певні проблеми зі свободою слова, є певні проблеми з чесністю підрахунку голосів. З одного боку, ми матимемо політичне невдоволення і фактичне невдоволення, а з іншого боку, незрозумілі будуть і механізми, яким чином ці невдоволення мають вилитися у конкретний електоральний результат".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На донецьких інвалідів-чорнобильців міліція складає протоколи

"Тому ми матимемо лише те, що легітимність влади у цих регіонах буде лише падати, а змінити їх буде достатньо складно", - підсумував Таран.

Зараз ви читаєте новину «Після протестів у Донецьку електоральна підтримка влади на Сході впаде - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути