Ексклюзиви
середа, 21 грудня 2011 13:04

"Підписання Угоди з ЄС відбулося б, якби не справа Юлії Тимошенко"

"Підписання Угоди з ЄС відбулося б, якби не справа Юлії Тимошенко"

Підписання Угоди було б чудовим знаком того, що Україна має шанс піти шляхом тіснішої економічної співпраці з Європою. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив політолог Олександр Палій.

"За останні роки наша країна втратила кілька таких шансів. На початку 1990-х не зважилися на шокову терапію, як це зробили поляки. За президента Леоніда Кучми втратили можливість приєднатися до ЄС і НАТО. Те саме повторилося за "помаранчевої" влади. У результаті маємо економіку, втричі меншу за польську. Нас на 10 мільйонів більше, а їхній добробут учетверо вищий. Фактично, кожен українець щомісяця втрачає три свої нинішні зарплати. Отака ціна змарнованих шансів", - наголосив він.

19 грудня на саміті в Києві Україна й Європейський Союз оголосили про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова розпочати технічну підготовку до підписання та подальшої імплементації Угоди. Президент Європейської Ради Герман ван Ромпей каже, що ратифікація та підписання Угоди про асоціацію залежать від вирішення питання заполітизованості судів і справи Юлії Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угоду про асоціацію поховали

"Підписання Угоди з ЄС відбулося б, якби не справа Юлії Тимошенко. Європейці пішли б назустріч, навіть якби президент пообіцяв, що екс-прем'єрку допустять до парламентських виборів", - зауважив Палій.

Політолог нагадав, що Європа серйозно підтримувала Януковича на початку його правління: "Зараз – розчаровані. Тепер президент майже в повній ізоляції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа цікавить можновладців, бо ті хочуть тримати там свої капітали - експерт

За словами Палія, влада розуміє, що зрив підписання угод з ЄС ударить по економічних інтересах України.

"Ми втратимо шанс інтегруватися у світовий розподіл праці. А це позначиться негативно на конкурентоздатності країни. Повернення в бік Євроазійського союзу – у невелике, неконкурентоспроможне, монополізоване Росією утворення – не дає інноваційних проривів. Олігархи розуміють, що там їх просто розчавлять. Тому балансування між ЄС і Росією триватиме. Тимошенко залишатиметься за ґратами. Якщо її не випустили до саміту, то це означає, що настрой на її глибоку посадку серйозний і категоричний", - підкреслив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В України з'явиться шанс наблизитися до ЄС тільки після зміни влади - експерт

Думки інших експертів щодо подальшої долі Угоди про асоціацію читайте у новому номері журналу "Країна" № 49 (102) за 23 грудня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Підписання Угоди з ЄС відбулося б, якби не справа Юлії Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути