вівторок, 20 грудня 2011 19:56

Європа цікавить можновладців, бо ті хочуть тримати там свої капітали - експерт

Європа цікавить можновладців, бо ті хочуть тримати там свої капітали - експерт

Професор кафедри політології та соціальних технологій Національного авіаційного університету Леонід Тупчієнко вважає, що на саміті Україна-ЄС в Києві були з'ясовані позиції обох сторін. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Очільники Євросоюзу дали Україні перелік зрушень, які сталися в країні, та перелік проблем, що залишилися, - зауважує фахівець. - Тобто, дали зрозуміти, що нас ніхто ні карати, ні хвалити не буде. Наша влада зі свого боку продемонструвала байдужість до позиції Європи і тільки продекларувала свою готовність іти шляхом європейської інтеграції. Україна показала себе як унтер-офіцерська вдова, яка сама себе відлупцювала. Такі саміти проводити у ситуації, що склалася в державі, невигідно. Бо замість того, щоб стимулювати внутрішню і зовнішню політику в напрямі інтеграції з ЄС, вони тільки ускладнюють цей рух і формують несприятливу громадську думку у Європі і світі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В України з'явиться шанс наблизитися до ЄС тільки після зміни влади - експерт

На думку експерта, справа Тимошенко не стала визначальною для позиції керівництва Євросоюзу.

"Це тільки зовнішній показник того, що українська влада обмежується деклараціями своєї європейськості. Наших можновладців Європа цікавить у суб'єктивному плані. Вони б хотіли там жити, мати власність, навчати своїх дітей, тримати свої капітали під захистом європейського законодавства. Зміна внутрішньої політики за принципами ЄС їм не під силу і розходиться з інтересами кланово-олігархічних груп, які нині при владі. Якби справа Тимошенко була вирішена за міжнародним правом, вона тільки прикрасила б фасад влади, але не змінила б його. Хоча у формуванні громадської думки на Заході зіграла б позитивну роль", - резюмує Тупчієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт Україна-ЄС ніяк не вплине на долю Тимошенко - експерт

Нагадаємо, вчора, 19 грудня, у Києві відбувся саміт Україна-ЄС. Сторони оголосили про завершення переговорів щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова почати технічну підготовку до підписання та подальшої імплементації угоди. Президент Євросоюзу Герман Ван Ромпей висловив стурбованість ситуацією в судовій системі України. На його думку, ратифікація і підписання угоди про асоціацію залежить від вирішення питання заполітизованості судів і справи Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Європа цікавить можновладців, бо ті хочуть тримати там свої капітали - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути