Ексклюзиви
вівторок, 01 жовтня 2019 09:00

Перший місяць турборежиму Верховної Ради: яким він був і чого чекати далі

29 вересня минув місяць роботи Верховної Ради 9-го скликання. Депутати подали 532 законопроекти. Ухвалили 99 законів і постанов. Зняли депутатську недоторканність, проголосували за імпічмент президента. Один раз змінили Конституцію.

Перше засідання Верховної Ради тривало 13 годин. На ньому сформували 5 фракцій за назвами парламентських партій і одну депутатську групу з мажоритарників "За майбутнє". Прогнозовано коаліцією стала монобільшість "Слуги народу", головою парламенту — Дмитро Разумков, його першим заступником — Руслан Стефанчук. До останнього невідомим було прізвище віце-спікерки — нею стала Олена Кондратюк із "Батьківщини".

Депутати розпустили уряд Володимира Гройсмана — і обрали Кабмін Олексія Гончарука. Міністерств стало 15 замість 19. Віце-прем'єрів — 2 замість 6.

66 законопроектів президент Володимир Зеленський вніс як невідкладні.

"Ви маєте шанси потрапити до підручників як парламент, який зробив неймовірне. Який втілив усе, що не змогли зробити попередні 28 років", — сказав Зеленський, звертаючись до парламенту. Він дав йому 1 рік випробувального терміну. В іншому випадку — "розпускати Верховну Раду не так страшно". Парламент 8-го скликання він розпустив на інавгурації у травні.

Що змінять ухвалені за перший місяць роботи закони, які обіцянки не виконали депутати і чого чекати від них далі, розповідає Gazeta.ua

446 ініціатив із 532 ініціювали нардепи, 34 — Кабмін, 23 — президент, зазначає ОПОРА. Найчастіше "за" голосували представники "Слуги народу", проти — "Європейської солідарності".

5 змін, із якими нам жити

1. Депутати стануть недоторканими з 1 січня 2020-го. Це означає, що їх можна буде притягати до кримінальної відповідальності без дозволу Верховної Ради. Рішення зібрало поки що найбільшу кількість голосів у парламенті — 373. Ніхто не проголосував проти. Закон змінює 80 статтю Конституції — це перша зміна основного закону за Зеленського.

*провалене голосування за законопроект №1009, який дозволяє прослуховувати депутатів, у Центрі протидії корупції назвали блокуванням зняття недоторканності.

Автор: "Слуга народу"
  Депутати "Слуги народу" у сесійній залі
Депутати "Слуги народу" у сесійній залі

2. Процедура імпічменту президента стане чіткішою. Вона існувала з 1996-го та дозволяла усувати президента з посади за двох умов — державна зрада або "інший злочин". Умови лишилися, у законі "Про регламент" чіткіше прописали правовий статус спецпрокурора, спецслідчих, порядок їхнього обрання. А також обрання членів комісії, яка перевірятиме дії президента.

3. Вищий антикорупційний суд працюватиме зі справами топ-корупції. Тобто розслідуваними Національним антикорупційним бюро. Рада позбавила його від понад 3 тис. справ загальної юрисдикції. Антикорупційний суд працює в Україні з 5 вересня.

4. Генеральний прокурор знову зобов'язаний мати вищу юридичну освіту. Цю норму прибрали 12 травня 2016-го. Цього ж дня її погодив п'ятий президент Петро Порошенко. А 264 депутати проголосували за призначення Юрія Луценка без вищої профільної освіти на посаду генпрокурора. Також в Україні більше не буде військової прокуратури, Генпрокуратуру перейменують на Офіс генпрокурора, регіональну прокуратуру - на обласну, місцеву — на окружну. Загальну кількість працівників скоротять із 15 до 10 тисяч.

5. Влаштуватися на держслужбу стане простіше, як і звільнити вас із неї. З'явиться можливість іти на держслужбу на контракт, здебільшого це стосується короткострокових проектів.

Ще понад два десятки схвалених законів стосуються економічної сфери. Зокрема, іноземним кінокомпаніям, які зніматимуть в Україні, повертатимуть частину коштів. Зменшать кількість видів господарської діяльності, на яку треба отримати ліцензію.

Невиконані обіцянки

За перший місяць роботи парламенту двоє "слуг народу" встигли проголосувати за іншого депутата. Обрана за 189-м округом Олена Копанчук кнопкодавила під час голосування за зміни будівельних норм. Мажоритарник від 156-го округу Сергій Литвиненко — під час включення до порядку денного проекту про внесення змін до Конституції щодо уповноважених ВР і його направлення до Конституційного суду.

3-й пункт меморандуму, який підписували всі "слуги народу", зобов'язує голосувати лише за себе. 7-й — скласти мандат за порушення документу.

Утім, фракція обіцянки не дотрималася — депутати вибачилися та пообіцяли передати місячну зарплатню на благодійність.

Також на кнопкодавстві спіймали мажоритарника по 51-му округу Олександра Ковальова.

Оцінки

532 поданих законопроекти політолог Олександр Кочетков у коментарі Gazeta.ua називає надприродною кількістю.

"Вони взяли всю напрацьовану раніше базу та намагаються ухвалити. І роблять це без системи. Але ця база швидко закінчиться. Писати нові законопроекти важко, на них потрібен час. Мабуть, темп знижуватиметьсяся".

Турборежим Кочетков вважає частково виправданим для ухвалення "проклятих законів" — таких, які обіцяє кожна політична еліта. Ідеться про зняття недоторканності, закон про імпічмент, кнопкодавство. Законопроекти економічної сфери мають чітко узгоджуватися з програмою уряду.

"Зараз це перетворилося на фізкультуру — бігаємо не для результату, а для здоров'я".

Сукупно депутати виступали майже 31 годину. Останній тиждень вересня нардепи працювали з виборцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші треба всім: за чим йдуть до нардепа-мажоритарника. Репортаж із першого прийому

Помилки: втрата сенсу законодавчої роботи за поспіхом і неврахування думок інших депутатів з боку монобільшості.

Взаємодія фракцій: "Слуга народу" співпрацює з "Батьківщиною". Не формально, а практично.

"По-сусідськи так, вони живуть у різних квартирах, як сусіди допомагають одне одному".

"Батьківщина" підтримує деякі позиції монобільшості, бо значна частина законопроектів, які нині розглядають, із попереднього скликання. Частково їх розробляли депутати з фракції Юлії Тимошенко.

"Поки що жодної економічної зацікавленості "Батьківщини" нема, але Юлія Тимошенко — один із найдосвідченіших політиків. Вона розуміє, що все досить швидко змінюється. І що буде напередодні Нового року та після… певне розшарування вже є. Усе може змінюватися, може, Зеленський змушений буде звернутися до "Батьківщини", до "Голосу" теж. Юлія Тимошенко це все знає".

"Ті, хто були не при владі, до влади можуть бути долучені".

Автор: "Батьківщина"
  "Слуга народу" взаємодіє з "Батьківщиною" практично, а не офіційно, — політолог
"Слуга народу" взаємодіє з "Батьківщиною" практично, а не офіційно, — політолог

Опозицією в повному сенсі є лише "Опозиційна платформа — За життя". Вона чітко декларує незгоду з позиціями влади. "Європейська солідарність", "Голос" хочуть приблизного то ж, що і влада, але вони не у владі.

Прогнози до Нового року: парламент ухвалить "базові" закони — бюджет, про ринки капіталу, про ринок землі.

"До Нового року монофракція збереже свою формальну єдність, і все, що буде вимагати президент або уряд, вони ухвалять".

Проблеми можуть бути зі змінами до Конституції.

"Довіра до цього скликання Ради значно вища, ніж до попередніх. Довіра після переобрання висока, далі — поступово падає. Зараз виборці побачили нову Раду, нові обличчя, які ухвалюють "прокляті" закони. А далі — почне або не почне працювати економіка. Люди побачать, чи зростатимуть реальні заробітки, чи знижуватимуться тарифи. Ось тоді ставлення і до Ради, і до уряду, і до президента почне змінюватися. Якщо не буде економічних успіхів, то почне падати у всіх трьох. У парламента — у першу чергу. У нас депутати винні в усьому".

Зараз ви читаєте новину «Перший місяць турборежиму Верховної Ради: яким він був і чого чекати далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути