середа, 23 вересня 2020 17:07

Перепідпорядкування "Укргідроенерго" несе корупційні ризики - експерт

  Компания может начать работать не на государственный интерес, а на частный карман
Компания может начать работать не на государственный интерес, а на частный карман

Економісти висловилися проти перепідпорядкування єдиного прибуткового державного підприємства "Укргідроенерго" Кабінету міністрів України. Це може привести до створення корупційної схеми.

Про це йдеться в матеріалі видання "Вести".

Економічний експерт Олександр Охріменко заявив про істотні корупційні ризики саме при спробі перепідпорядкування державного підприємства "Укргідроенерго" безпосередньо Кабінету міністрів.

"Як буває у нас: береться європейська модель, а потім на неї накладається українська специфіка. І в результаті виходить якась корупційна схема. Всі ці ігри - вони показують, що хтось хоче прибрати до рук державну компанію. Я б навіть сказав, в певному сенсі монополію, оскільки "Укргідроенерго" у нас єдина подібна компанія на ринку гідроенергетики. Існує дуже великий ризик, що ця монополія буде працювати "на кишеню" конкретної людини, а не в інтересах України", - повідомив Охрименко.

Охріменко також вважає, що в перепідпорядкуванні "Укргідроенерго" зацікавлені окремі приватні особи і представники бізнесу: "Коли має місце корупційна схема, коли серед українських бізнесменів існують зацікавлені особи, які хочуть на цьому заробити, то однозначно це несе ризики для самого підприємства. Як і ризики для залучення інвестицій - бо хто буде давати гроші на розвиток, якщо вони бачать, що за цим стоїть, скажімо так, не держава, а одна фізична особа, яка на цьому заробляє".

Експерт в питаннях економіки і енергетики Валентин Землянський заявив, що такі непродумані дії уряду по відношенню до "Укргідроенерго" можуть привести до колапсу відносин з міжнародними партнерами. Україна повинна бути готова до миттєвої реакції міжнародних партнерів на сумнівні операції з "Укргідроенерго". Землянський вважає, що такі дії б'ють по іміджу президента України Володимира Зеленського на міжнародній арені.

"Якщо зараз запустити процес перепідпорядкування - то, як я розумію, негативна реакція від ЄІБ і ЄБРР (кредитори "Укргідроенерго") буде моментальною. Тим більше, що вони писали листи до України щодо умовам кредитування нашої енергетики. І якщо на цьому тлі влаштувати незрозумілий перформанс з передачею "Укргідроенерго" - це явно не піде на користь можливої ​​співпраці. Це вдарить і по інвестиційному іміджу, і по обіцянкам, які давав президент Зеленський щодо залучення європейських інвесторів", - зазначив Землянський.

Як раніше писали журналісти видання Dengi.ua, компанія "Укргідроенерго" є ключовим учасником ринку електроенергії для забезпечення поставок електроенергії населенню в ранковий і вечірній час-пік (7.00-10.00 і 18.00-21.00).

"Укргідроенерго" закінчило перше півріччя 2020 року з чистим прибутком 1,3 млрд грн і сплатило до бюджету 1 млрд грн дивідендів. Інші компанії енергетичного сектору показують негативні результати. Збиток "Укренерго" склав 18 млрд грн за перше півріччя 2020 р., збиток НАЕК "Енергоатом" - 2,65 млрд грн, збиток "Центренерго" - 493 млн грн.

У своєму матеріалі журналісти висловили думку про неефективність уряду в управлінні енергетичними стратегічними державними підприємствами на прикладі "Енергоатому". "Уряд демонструє низьку ефективність і лобізм при управлінні енергетичними стратегічними державними підприємствами. Зокрема, уряд втручався в діяльність компанії "Енергоатом", що призвело до накопичення 20 млрд грн боргів "Енергоатомом", - зазначили журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Перепідпорядкування "Укргідроенерго" несе корупційні ризики - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути