вівторок, 07 червня 2022 21:38

Переможні реляції керівництва ДФС абсолютно несумірні із ситуацією на нелегальних ринках - експерт

Переможні реляції керівництва ДФС абсолютно несумірні із ситуацією на нелегальних ринках - експерт
Держбюджет втрачає від нелегального ринку тютюнової продукції 12 млрд. грн в рік. Фото: ua.news

Після того, як керівництво Державної фіскальної служби в повному складі проігнорувало засідання Комітету Верховної Ради, на якому мало відзвітувати про результати боротьби з нелегальним обігом тютюнових виробів, політичний та економічні експерти висловили обурення.

Експерт у сфері економіки Віктор Скаршевський різко розкритикував бездіяльність ДФС: "І це з урахуванням того, що Комітет надає інформацію про факти реалізації та виробництва сировини з ознаками порушення, які необхідно перевірити. Попри те, що вже всім і так відомі виробництва, що працюють з порушеннями, роками продовжують працювати.

Однак контрольні органи не виконують всіх необхідних дій з припинення практик нелегальної реалізації підакцизної продукції. До того ж керівництво Державної фіскальної служби в повному складі проігнорувало засідання податкового Комітету 2 червня, на якому мало відзвітувати про результати боротьби з нелегальним обігом тютюнових виробів. Цей факт побічно підтверджує, що позитивних результатів у цій сфері не спостерігається".

Сьогодні рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами є найвищим за всю історію незалежної України. Згідно з дослідженням TNS Kantar, 2021 року він досяг 12,8%. З огляду на той факт, що ніколи раніше частка нелегального ринку тютюну не перевищувала поріг у 10%, можемо фіксувати спад.

"Убогий державний бюджет України втрачає від нелегального ринку тютюнової продукції 12 млрд грн на рік", - пише Віктор Скаршевський.

Левову частку нелегального ринку тютюнових виробів становлять сигарети з позначками Duty Free Only (54%), призначені винятково для продажу в магазинах безмитної торгівлі. Також сигарети, призначені для експорту в інші країни. Про це свідчить той факт, що вся інформація на упаковках вказана іноземними мовами.

Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики під керівництвом нардепа Данила Гетманцева провів уже кілька засідань, присвячених темі боротьби з тіньовими ринками підакцизної продукції. Результати боротьби контрольних органів з нелегальним ринком пального й алкоголю були визнані депутатами незадовільними.

На що Віктор Скаршевський відреагував: "Залишається сподіватися на новостворену структуру - Бюро економічної безпеки. Запуск роботи БЕБ планується з вересня 2021-го, до нього перейдуть функції ДФР та інших силових органів у сфері боротьби з економічними злочинами. А говорити про можливість переходу в нову структуру працівників УКРІНФОРМ з такими показниками роботи не варто навіть на порядку денному. Переможні реляції керівництва ДФР абсолютно не співмірні з фактичною ситуацією на нелегальних ринках. Коли кожен громадянин може легко купити нелегальну продукцію в інтернеті або на вулиці - це абсолютний провал".

Зараз ви читаєте новину «Переможні реляції керівництва ДФС абсолютно несумірні із ситуацією на нелегальних ринках - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути