неділя, 03 квітня 2022 03:27

Переговорна позиція на 90% залежить від дій ЗСУ - Подоляк

Переговорна позиція на 90% залежить від дій ЗСУ - Подоляк
Подоляк прокоментував переговори з Росією. Фото: ОП

Позиція України на переговорах з Росією на 90% залежить від дій ЗСУ.

Щодо кордонів Україна дотримується формули 1991 року, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону "UA Разом".

"Якщо ЗСУ будуть дуже потужно відтискати РФ, то ми можемо отримати навіть більше, ніж пропонуємо сьогодні. Водночас ми розуміємо, що Україна має міжнародно визнані на 1991 рік кордони. Ми притримуємося цієї формули", – додав політик.

Ключовим у переговорному процесі є сформувати систему гарантій безпеки для України на довгі роки.

"Ми один на один з Росією. Нам треба, користуючись, на жаль, таким моментом, як війна, знайти інші контури нашої безпеки. Ключове для нас в рамках переговорного процесу – знайти формулу безпеки України на довгі роки. Юридичну формулу, яка буде чітко прописуватися у міжнародне право і дозволяти нам мати поряд країни, які будуть нам забезпечувати гарантії", – сказав він.

90% того як має закінчитися війна – підписанням договору, що гарантуватиме безпеку Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк розповів про "план Б" росіян на сході та півдні

"З Україною будуть держави з потужними арміями, в тому числі з ядерними компонентами, які в наступні будь-які конфлікти на території України будуть стояти поруч, вони беруть на себе юридичні зобов'язання", – повідомив Подоляк.

Україна не буде підписувати з РФ двостороннього договору про мир, натомість РФ має бути однією з країн-підписантів договору про безпеку. Таким чином Росія матиме зобов'язання не тільки перед нашою країною, а й перед іншими державами-підписантами.

"Ми хочемо прописати чіткі регламентні норми зобов'язань інших держав по відношенню до України і таким чином вийти на конкретику. Або це допомога зброєю, або, наприклад, закриття неба", – наголосив політик.

Питання Криму також обговорюється з російською делегацією, сказав Подоляк.

Окупанти готові прийняти умови запропонованого Україною мирного договору. Тепер має бути робота над юридичним оформленням угоди.

Зараз ви читаєте новину «Переговорна позиція на 90% залежить від дій ЗСУ - Подоляк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути